Uncategorized

DA LI JE MLIJEKO DOBRO ZA MACKE? ( MISLJENJE STRUCNJAKA)

Kada su u pitanju poslastice, cini se da macke prirodno naginju prema mlijeku  kao sto psi prema kostima, a misevi prema siru. Medjutim, iako je tacno da macke vole mlijeko, ponekada one nisu u stanju da ga uspjesno svare, a to može izazvati odredjene zdravstvene probleme.
” Generalno, macke iz mlijeka ne dobijaju nikakvu nutritivnu vrijednost koju vec ne dobijaju iz hrane za macke “, objasnjava veterinar Kejlin Hajnc. 
On dalje navodi da preporuena dnevna nutritivna vrijednost unosa ljudske hrane kod macaka ne smije prelaziti preko 30 kalorija, a da jedna solja mlijeka sadrzi oko 140 kcal. Prema tome, poviseni dnevni unos kalorija koje macka dobije iz ljudske hrane, u ovom slucaju mlijeka, moze dovesti do pretilnosti, a to dalje mackama moze izazvati neke  druge probleme.
Kravlje mlijeko koje nabavljamo u obliznjim marketima ima visok postotak laktoze (mlijecnog secera) kao i kaseiona, a taj visok postotak macke ne mogu svariti. 
Strucnjaci smatraju da vecina odraslih sisara imaju odredjeni prag tolerancije na laktozu i da macke nisu izuzetak.
Kejlin smatra  da kolicina enzima zaduzenih za varenje laktoze vremenom se smanjuje ukoliko se previse iskoristavaju. Laktoza spada u secere, a nesvareni seceri privlace vodu u crijeva pa nastaju problemi kao sto su dijareja i nadutost.
Pojedine macke, bas kao i ljudi, mogu bez problema tolerisati laktozu, ali dr Hajnceova smatra da je macama ipak bolje davati sigurne poslastice poput komadica kuhanog mesa i ribe kao i hranu namjenjenu za njih.
Izvor: b92.net/ljubimac

Facebook Comments

Tags
Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close