DENDROBIUM ORHIDEJE – UZGOJ I NJEGA

Ova orhideja spada u izuzetno brojnu porodicu.Ne dolazi iz izrazito tropskih predjela kao vecina orhideja, vec iz monsunskih oblasti Indije i juzne Azije gdje raste u krosnjama drveca. Kod nas se u prodaji mogu naci hibridi ciji je zajednicki rodjak Dendrobium Nobile. 

Prepoznaje se po karakteristicnim izdancima na kojima u proljece izrastaju cvjetovi. Ova orhideja nema dugacke cvijetne drske poput Phalaenopsisa vec cvjetovi nicu dirketno na stablu, tj na sazrelom, proslogodisnjem izdanku. 

Odrzavanje 

Za odrzavanje ove biljke potrebno je poznavati vremenske cikluse u oblastima gdje ona zivi. U prirodi, ljeto je doba monsuna i tada su temperature visoke, kisa pada cesto i vlaznost je povecana. Biljka na proljece izbacuje zelene izdanke koji rastu tokom ljeta i pune se vodom kako bi prezijeli zimu. Na jesen, kise prestaju i dolazi naglo zahladjenje. Biljka odmah prestaje sa rastom. Drvecu opada lisce sto prouzrokuje povecanu izlozenost orhideje svjetlu i toploti. Da bi smanjila odavanje vode preko listova biljka ih odbacuje. Dolaskom niskih temperatura biljka pocinje da sprema cvijetne pupoljke. Sljedecih nekoliko mjeseci hladnoce i suse biljka ce zivjeti iskljucivo na rezervama u drskama koje je sakupila tokom ljeta. One ce se do proljeca smezurati, i tada se cvijetni pupoljci otvaraju. Cvjetovi traju dugo i ima ih mnogo. Cim prve kise nagovijeste dolazak monsuna biljka pocinje sa rastom novih izdanaka.

Zalivanje

Dakle, u ljetnjem periodu zalivajte biljku obilno pazeci da joj ne istruli korijen. Tada je takodje prihranjujte prihranom za cvjetanje. Krajem septembra prebacite se na prihranu na bazi fosfora i kalijuma da bi podstakli biljku da udje u period mirovanja. Cim pocnu prvi veci padovi temperature, naglo prekinite zalivanje i prihranjivanje. Od tada pa nadalje zalivajte biljku sto rjedje, eventualno jednom mjesecno. Neki uzgajivaci je uopste ne zalivaju ali ja to ne bih preporucio.  Da bi bile sto sretnije u to vrijeme, dajte biljci sto vise svjetla, slobodno je stavite na direktno zimsko sunce. temperature mogu da idu par stepeni ispod 0 ali samo ako je biljka potpuno suha, mada se takvi ekstremi ne preporucuju. Glavno je da temperatura ne ide iznad 10-15 stepeni.
Dakle, zimi ide na svijetlo. Primijeticete zadebljanja ispod listova, to ce biti cvjetovi koji ce se otvoriti na proljece. Ako primijetite da su se izdanci biljci malo smezurali, to nije ništa opasno, skroz je normalno.

Takodje i opadanje listova u zimskom periodu je normalna pojava. Ako se drske jako smezuraju zalijte biljku jer je dehidrirala. 
Kada se pri dnu pojave mali zeleni izdanci krenite sa cescim zalivanjem i prihranom. Zimsko mirovanje je uslov za cvjetanje. Ako biljku zimi budete drzali na toplom dobicete samo keikije koji ce se razviti na drskama. Takodje, nikako je ne smijete prihranjivati u zimskom periodu. 

Stetocine

Mnogi vjeruju da nametnici nisu zainteresirani za orhideje. To nije tako. Ako dulje vrijeme ne provode higijenske postupci biljka moze propasti, Njega, koja ukljucuje zastitu od stetocina, je kljuc za zdravlje vasih egzoticnih ljepotica. Najcesce je ova biljka je osjetljiva na napad pauka. Da biste dobili osloboditi od njega, biljka moze biti tretirana sredstvima za pranje sudja razrrijedjenim sa vodom  ili sapunom. Visegodisnja iskustva pokazuju da ove biljke u stambenim uslovima prezivljavaju hladne zime uz redovno prisutnost sunca. Orhideje svakodnevno, za vrijeme zime, drzite na prozoru; tu obradite pozornost na prozore jer je uz staklo toplije nego u prostorijama. Za vriejem toplog vremena drzite ih na balkonu.

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *