DRACENA (ZENSKI ZMAJ, ZMAJEVAC) – NJEGA I ODRZAVANJE

Zbog zelenih listova neobicnog oblika, kao i lakog odrzavanja, Dracena je cest izbor ljubitelja zelenila u ukrasavanju enterijera doma ili radnog prostora.
Naziv Dracena dolazi od grcke rijeci Drakaina koja znaci zenski zmaj, a u nekim dijelovima svijeta ova biljka poznata je i pod nazivom Zmajevo drvo. Rod Dracene ukljucuje preko 40 vrsta zbunastih i sukulentnih biljaka, a kod nas je najrasprostranjenija vrsta Dracena Marginata koju karakterise tanko, spicasto, zeleno lisce sa crvenkastim ivicama.
Dracena nije zahtijevna biljka, ali treba imati na umu nekoliko opstih pravila kada je u pitanju njeno uzgajanje. Prije svega, Dracenu treba drzati sto dalje od jakih suncevih zraka i propuha. 
Uzgajanje i zalivanje
Biljku zalivajte onda kada je zemlja suha na dubini od 5cm, a vodu sipajte dok ne pocne da curi kroz rupe na saksiji. Preporuka je da se Dracena zaliva na svaka cetiri dana kisnicom ili ustajalom vodom. Ipak, imajte u vidu da potrebna kolicina vode zavisi od visine biljke. Za Dracene koje su visine do pola metra, dovoljno je 250ml vode, dok vece primjerke mozete zalivati sa vise tecnosti. 
Dracena preferira suhu zemlju, tako da ce lakse podnijeti ako “preskočite” jedno zalivanje, nego ako pretjerate sa hidratacijom. Biljku hranite tecnim djubrivom za kucne biljke na bazi algi ili minerala na svake dvije sedmice u projece i ljetto, a u jesen i zimu jednom mjesecno. Lisce raste na vrhu stabla, zbog cega je vazno da stabljika stoji uspravno. Kako biljka raste, lisce sa donjeg dela stabljike ce opadati kreirajući zanimljive sare. Starijim biljkama potrebno je orezivanje. 
Dracena trazi svijetlo mjesto gdje nece biti izlozena direktnoj suncevoj svjetlosti i bez snaznijeg strujanja zraka. Optimalna temperatura od 18*C do 22*C. Tijekom hladnijih mjeseci paziti da ne bude u prostoriji ispod 13*C!
Listove brisite mekanom pamucnom krpicom kako biste uklonili eventualnu prasinu, i ne zaboravite da obrisete i donji dio lista. Uklanjanje prasine otvara pore tako da biljka moze slobodno da dise.Ukoliko zelite da vasa dracena prestane da raste u visinu, presadjujte je svake trece godine u saksiju iste velicine ili blago vece. Mozete i odsijeci vrhove biljke ukoliko smatrate da je  neophodno.
Razmnozavanje i presadjivanje
Razmnozavanje se obavlja u proljece, a najbolje je ono koje se obavlja reznicama. Reznice treba da budu 8cm do 10cm dugacke, a mjesto reza dobro je premazati kalemarskim voskom. Reznice zatim ostavite da se osuse jedan dan nakon cega ih zasadite u mjesavinu pijeska i treseta. Potrebno je nekoliko sedmica da se formira korijen.
Presadjivanje treba obavljati u proljece svake druge godine, a za ovu priliku birajte duboku posudu ili saksiju sa dobrom drenazom koja je oko 2,5 cm veca od prethodne. Biljku postavite u humusni supstrat sa tresetom i pijeskom, i uklonite sto vise stare zemlje iz prethodne saksije, koliko je to moguce da ne osteti korijen.
Bolesti i stetocine
Dracenu ponekad napadaju stitaste vasi i crveni pauk, protiv kojih bi trebalo da koristite odgovarajuci insekticid koji se kupuje u biljnim apotekama i nekim cvjecarama.
Smedji i zuti vrhovi lisca pokazuju da je doslo do susenja biljke, sto moze imati dva uzroka. Jedan razlog moze biti previse sunceve svjetlosti zbog cega biljku treba premjestiti u tamniji dio prostorije. Drugo objasnjenje moze biti  previse suh vazduh, te se preporucuje da povremeno prskate biljku, najbolje destilovanom vodom. Ukoliko listovi postanu svjetliji i blijedi, to znaci da joj je potrebno vise svjetla. 
Nagle promene u okruzenju i temperaturi mogu uzrokovati opadanje lisca, ali biljka ce se oporaviti kada se temperatura stabilizuje ili kad se prilagodi novim uslovima.
Otrovnost
Dracena je otrovna za vase ljubimce ukoliko je pojedu tako da je drzite van njihovog dohvata.
Izvor: Cvecarabeoflora.rs

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *