Svijet

Džozef: Posle ubistva Ivanovića Beograd mora da shvati da mora da odustane od severa Kosova

BEOGRAD – Profesor američkog univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, Edvard Džozef izjavio je da Beograd, nakon ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, mora da shvati da mora da odustane od severa Kosova.
On je u intervjuu za radio Slobodna Evropa objasnio svoju raniju ocenu da je takvo ubistvo bilo potrebno Kosovu, rekavši da je ubistvo tragedija, ali da je stvar u tome da, ukoliko sve strane razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, ispada da je razlog tome ono o čemu je govorio Ivanović – kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu.

“Ubijen je i sada je mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom”, rekao je Džozef.

Upitan da li veruje u dijalog Beograda i Prištine, Džozef je rekao da je koristan za tehnička pitanja, ali ne i za rešavanje ozbiljnih, političkih pitanja.

“Varamo sami sebe kada mislimo da se dijalog zaista vodi i da ne treba da brinemo o odnosima Prištine i Beograda jer postoji dijalog. To nije dobro. Pitanje severa ne može da se reši u ovom dijalogu. To je jedno strateško pitanje za Kosovo i može da se reši samo u kontekstu jednog sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije. Za to je potrebno da se uključe Sjedinjene Američke Države. SAD ne mogu da prebace problem Kosova EU i da pritom očekuju od EU da ponudi rešenje za sever”, ocenio je on.

Govoreći o Specijalnom sudu, Džozef je ocenio da je Beograd kriv zato što gaji iluzije da može da preuzme severne opštine, ali da iluzije ima i Priština, poput one da može da pobegne od odgovornosti za zločine koji su Albanci počinili protiv Srba.

“Albanci su takođe počinili zločine nad Srbima, ne na isti način, ne istog stepena, ne u istom periodu, ali – to su zločini, a oni koji su ih počinili – trebaju da odgovaraju za to. Specijalizovana veća (Specijalni sud) su formirana i neophodno je da svi organi i sve političke partije u Prištini sarađuju”, rekao je Džozef.

Tags
Show More

Related Articles

1 thought on “Džozef: Posle ubistva Ivanovića Beograd mora da shvati da mora da odustane od severa Kosova”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close