FALENOPSIS; MOLJAC ORHIDEJA – UZGOJ I NJEGA

Phalaenopsis ili Moljac orhideja je biljka za koju se smatra da je jedna od najlaksih za odrzavanje.  Ukoliko ste vlasnik ove prelijepe vrste orhideje onda ste na pravom putu da udjete u svijet uzgajanja orhideja. Ako budete slijedili sljedeca uputstava, ova biljka ce dati prelijepe cvjetove.
Zalivanje
U zavisnosti od vrste podloge zavisi koliko puta cete je zalivati. Kora drveta zadrzava vise vlage od mahovine. Ukoliko se biljka nalazi u saksiji sa korom onda je dovoljno zalivanje jednom u sedmici. Biljku u mahovini zalivajte kada budete primjetili da je suha pri vrhu.. Kolicina svjetlosti i toplote koje biljka ima takodje uticu na potrebe zalivanja. Tokom ljeta ih zalivajte manje, a zimi vise. 
Najbolje vrijeme za zalivanje je rano ujutru. Stavite biljke u sudoperu i koristite mlaku vodu. Nemojte koristiti destilovanu vodu. Najbolje bi bilo zalivati ih kisnicom. Na kraju, posebno obratite paznju da sva voda iz saksije iscuri. Ukoliko to ne uradite može doci do truljenja korjena.
Osvjetljenje
Phalaenopsis orhideje su biljke koje ne traze mnogo svjetlosti. Najvise im odgovara istocna strana prozora. Mogu lijepo da napreduju  i na zapadnoj i juznoj strani, ali ih na tom mjestu morate zastiti od direktnih zraka sunca – na prozore postavite zavjese ili roletne. 
Listovi biljke bi trebali biti maslinasto- zeleno. Ukoliko je tamnije znaci da biljka ne dobija dovoljno svjetlosti. Crvenkasti listovi pokazuju da biljka ima previse svjetlosti. Kada je orhideja u punom cvatu, biljku mozete postaviti bilo gdje u domu. Ukoliko biljka ne cvjeta premestite je na mjesto sa vise svjetla.
Vlaznost
Da biste povecali vlaznost koja je neophodna vasoj orhideji u suvim i toplim periodima godine trebate koristiti plitku posudu ispunjenu vodom. Mozete iskoristiti neku tacnu ili posluzavaonik Vodite racuna da dno posude ne dodiruje vodu zbog truljenja korjena. Najbolje je da u posudu postavite kamenje koje moze da sprijeci potapanje korjena.
Temperatura
Phalaenopsis orhideja u saksiji je veoma laka za odrzavanje jer joj odgovara temperatura kao i nama,znaci od 15 *C do 30*. Obratite paznju na to da je temperatura blizu prozora mnogo veca nego u prostoriji. Promjenljivost temperatura mogu izazvati pad pupoljaka kod biljke koja je pred cvjetanjem.
Zavrsetak cvjetanja
Nakon zavrsetka cvjetanja biljku skratite, ako zelite, do listova tako da cete omoguciti biljci da za godinu dana njena stabiljka bude jaca. Kad takvoj stabiljci dodje period cvjetanja, pojavice se mnogo vise svjetova.

Dohrana
Uglavnom se koriste tekuca hranjiva gnojiva koja se dodaju vodi. Ne dohranjujte orhideje u periodu mirovanja, a u periodu vegetacije dohranjujte ih svaka dva dvije do tri sedmice. Tokom hladnijeg perioda dohranjujte biljke svakih sest do osam sedmica. Vasa biljka nece prezivjeti jer su orhideje jako osjetljive na visak hranjivih tvari i hemikalija.
Ovisna o ljubavi
Ovo nigdje nismo nasli već smo mi dodali, ali iz iskustva znamo ako bilo kojoj biljci svaki dan podarite malo ljubavi, kazete joj kako je lijepa i kako je obozavate, zauzvrat cete dobiti najljepse cvijece. Svi smo mi medjusobno povezani i jako dobro se osjecamo,  pa zato i vi volite svoju orhideju i divite joj se kako bi smisao njezinog postojanja bio ispunjen. 
Izvor: Gardenshopbeograd.com

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *