Uncategorized

KAKO KALEMITI CITRUSE – LIMUN ( DETALJNO OBJASNJENJE)

Divlje voce (divljaka) koje izraste iz kospica ili korjena vrlo rijetko daje kvalitetan i dobar plod. Ovo je jedini razlog zasto ga oplemnjujemo kalemljenjem.
Kalemljenje se izvrsava  tako da se grancica plemenite vocke (plemenka) usadi u tijelo vocke divljaka. Ova vocka divljaka naziva se podloga.
Idealno vrijeme za kalemljenje je period kada se krece vegetacija, tj. u mjesecu aprilu. 
Za kalemljenje  neophodi su podloga od divlje biljke i plemenka  tj. grancica odrezana sa plemenite (vec kalemljene ) vocke.
Ova grancica sa 4 ili 5 pupova se odreze tokom zime,tj. kad nema vegetacije i ostavi se u prostoriji (npr.ostava ili podrum) u kojoj temperatura ne prelazi 10 stepeni.  Uroniti grancicu u zemlju dobro natopljenu  vodom.
Od alata ce biti potreban vocarski vosak i ostar noz (ili makaze)
Prije samog kalemljenja, treba imati u vidu da vocni pupovi ne smiju biti ‘ probudjeni ‘ . Za kvalitetno  kalemljenje neophodno je da vocka bude iste vrste, ali postoje slucajevi gdje su podloge bile kalemljene sa 2 ili vise razlicitih vocki.
Podlogu odrezati. Ako ona ima vise grana, na svaku od njih mozemo nakalemiti po jednu plemenku. Plemenku skratiti na dva do tri oka, koso zarezati nasuprot jednom oku;  paziti da se ne osteti. Duzi rez ce usloviti da mjesto spajanja plemenke i  podloge bude bolji.
Istovremeno, uzduz podloge zarezati koru tako da koso odrezani komad plemenke ulegne izmedju zarezane kore. Tako ponoviti i sa druge strane podloge nasuprot prve plemenke.
Da bi plemenka primila, neophodno je cvrsto omotati vocarskim likom namot do namota.  Vocarski vosak prethodno  otopiti u toploj vodi, ali ni slucajno na vatri.
Mjesto omatano vocarskim likom premazati ovim voskom.
Podloga ne smije izgubiti sok curenjem. Neophodno je  pripaziti jer u protivnom se poze osusiti. 
Prve godine rasta, grancice se ne smiju orezivati.
Ako  se citrusi uzgajaju u saksijama, najbolje je kalemljenje je izvrsiti na budni pupoljak u maju ili junu. Tad je najveci porast mladara.
 Dvije sedmice poslije kalemljenja i kad okce primi , podlogu je neophodno skratiti ostrim nozicem ili vocarskim makazam iznad okca pola centimetra.
Paziti da ovaj presjek bude kos i da kosina bude na suprotnoj strani od okca te da donji dio presjeka bude u visini osnove okca.
Nakon skracivanja podloge u prosjeku od oko deset ili petnaest dana okce ce se razviti u mladar.

Facebook Comments

Tags
Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close