KRASULA ( DRVO NOVCA) – UZGOJ I NJEGA

Japansko drvo, drvo novca, potice iz oblasti Juzne Afrike, ali znacajno se uzgaja u Aziji kao “biljka pozitivnih vibracija”. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjecaju  na kovanicu novca. Spada u sukulentne biljke – biljke mesnatih listova koji zadravaju vodu . Moze da dostigne visinu do 3m, iako su ovakvi primjeri vrlo rijetki.
Njega
Krasula cvjeta sitnim bijelim cvjetovima tokom zime i sve do proljeca. Zemlja iz koje izrasta treba biti ista kao za sve kaktuse i ostale sukultente, tj. 40% pijeska, 20%  sumskog humusa, 20% zemlje za cvijece, a ostatak perlit, sitni sljunak ili lomljena cigla. Biljci je potrebno zimsko mirovanje od oktobra do aprila; u ovom periodu biljku zalivajte sa sto manje vode i to jednom ili dva puta za vrijeme cijele zime. Temperatura u tom periodu ne smije padati ispod 0, jer bi se biljka mogla smrznuti; idealna je oko 10*C Ako niste u mogucnosti biljci pruziti ove uslove, preko zime je mozete drzati na toplom uz cesce zalivanje. Ovaj vid uzgajanja se ne preporucuje jer u tom periodu biljka moze dobiti izduzene i slabije grane usljed nedostatka svjetlosti.
Zalivanje 
Kad prodje period mrazeva, biljku iznesite u hladovinu ali ne na sunce. Usljed iznosenja na sunce,listovi mogu dobiti opekotine koje mogu uticati na daljni rast.
Neophodno je biljku postepeno prilagodjavati svjetlosti, malo po malo, pa je onda mozete iznjeti na direktno sunce.Iznosenjem biljke povecava se potreba za zalivanjem. Povedite racuna oko toga da biljku zalijete tek kada se zemlja skroz prosusi, jer listovi mogu postati  totalno mekani; u suprotnom moze doci  do opadanja listova ili truljenja korena. 
Povremeno biljku orezite da bi njena krosnja bila gusca i bujnija. Ne treba veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbjedimo vecu saksiju uz dodatnu prihranu, krasula ce brze napredovati.
Razmnozavanje
Odrezane grancice se veoma lako zakorjenjuju. Postoje dva nacina razmnozavanja;
Prvi nacin je da odrezete grancicu dugu od 5 do 15 cm, odlozite je da se rez zasusi od 2 do 3 dana, a ond aje posadite u smjesu zemlje i pijeska u podjednakoj razmjeri.Zalivajte na svaka cetiri dana. Bitno je da zemlja ne smije biti natopljenja kako reznice ne bi istruhle. Trebaju biti u hladu. Nakon nepunog mjeseca, reznice ce pustiti korjen,a onda ih mozete presaditi u  drugu kvalitetniju zemlju. Procenat oziljenih reznica je oko 100%.
Drugi nacin razmnozavanja je iz razmnozavanje iz lista. List otkinuti i poloziti ga na zemlju. Za nepunih mjesec dana, list ce ispustiti zilice  u dijelu gdje je bio pricvrscen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi racuna da list bude cio, odnosno odlomljen uz samo stablo. Ovim nacinom razmnozavanja dobijaju se mlade biljke. Medjutim, proces uspjeha je 50% pa se preporucuje prva metoda.
Potpuna harmonija sa prirodom 
Prema vjerovanju Feng Shui-ja, biljka se drzi sa desne strane ulaznih vrata kako bi nam dosao novac. Krasule su pogodne za bonsai. Azijski narod mnogo paznje daju prirodi i plodovima koje priroda nudi. Potpuna harmonija sa prirodom je nacin zivota, i to treba da se postuje. Neke biljke, kao sto je krasula, vjeruje se da donose srecu i novac u nase domove ukoliko je cuvamo i njegujemo. Ovakvo vjerovanje se prenosi generacijama u azijskoj tradiciji pa zasto ne bismo vjerovali i probali? 
Vibracije za novac i srecu
Ovakve biljke,zapravo, privlace pozitivne vibracije iz prirode i u dugom roku donose bogatstvo. U narodu poznata kao “drvo novca” ili “biljka novca”, Krasula donosi kuci blagostanje  i utice na prisustvo harmonije u domu. S obzirom na njenu velicinu, prakticna je i mozete je drzati bilo gdje pa i na poslu. Iako postoje danas brojni Feng  Shui ucitelji koji smatraju da gotovo svaka zelena, vibrantna biljka se mozee smatrati “biljkom novca”, to u praksi bas i nije tako. Prema ucenju, prisustvo biljaka doprinosi ukupnom blagostanju, a zelena boja utice na mirnocu nase duse.
Drvo novca je vrlo prakticno i zapravo ne zahtjeva preveliku brigu. Mozete je cuvati u maloj saksiji, ukoliko raspolazete s manjim prostorom. Ukoliko zelite da se biljka brzo razvija, cuvajte je u vecim saksijama.
Latinski naziv za biljku je Crassula Ovate.

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *