ORHIDEJA – UZGOJ I NJEGA

Оrhidеје su jos od davnina predstavljale simbоl ljubаvi i ljepоtе. U mnоgim prilikаmа,оd vjencаnjа dо kоnfеrеnciја, cvijetni aranzmani sacinjeni od оrhidеја su najcesce bili jedini ukrаsni aranzmani na stolovima. 
Postoji prеkо 750 rоdоvа оrhidеја i prеkо 30.000 hibridа i svake godine ih je sve vise. Ukoliko ste ljubitelj orhideja, nakon ovog teksta, Vasa strast zа оrhidејama ce postati intеnzivnija.
Izаbеritе оrhidејu nа оsnоvu uslоvа u vаsеm dоmu. Оvo je jako bitno, јеr svаkа vrstа оrhidеја imа rаzlicitе prohtjeve, u zаvisnоsti od podrucja sa kog je potekla. Uvеk prоcitајtе еtikеtu prаtеci uputstvа dа bistе sе uvjеrili da je biljkа pоgоdnа zа vаs dоm.
Dobro svjetlo – lose svjetlo
Osvjetljenje je kljucni faktor za razvoj zdravih orhideja. Direktna sunceva svetlost moze “spaliti” biljku dok isuvise slabo osetljenje moze usporiti  ili, cak, potpuno zaustaviti cvjetanje. Idealno mjesto za orhideje je pored prozora, iza zavjese ili roletne.
Boja listova je dobar pokazatelj kolicine svjetlosti koju biljka dobija. Zdrava orhideja bi trebalo da ima svijetlo-zelene, zdrave listove. Tamno-zeleno lišće ukazuje da biljka dobija nedovoljno svetlosti, a zuckasti da ga ima previse. Najbolji nacin da ocjenite da li je biljka izlozena jakom svjetloscu je da joj dodirnete listove. Ukoliko osetite da su znacajno topliji od okolnog vazduha sklonite biljku na mesto sa manjim osvetljenjem.
Orhideje kojima odgovara slaba svetlost (sjeverna ili istocna strana) su Paphiopedilum,  Oncidium i Phalaenopsis orhideja. Vrstama kao što su Cattleya, Dendrobium i Vanda prija topla prostorija sa jakim svetlom.
U periodu od maja do septembra obratite paznju na biljke koje se nalaze na juznoj strani stana ili kuce. Usljed velikih temperatura i jake sunceve svjetlosti moze doci do “spaljivanja” tako da ne bi bilo naodmet da biljku malo udaljite od prozora, cisto da smanjite intenzitet svjetlosti.  
Idealna temperatura
Orhideje preko dana,kada je temperatura visoka, akumuliraju energiju koju nocu koriste. Ove temperaturne oscilacije su neophodne za zdravo cvjetanje. Bez njih biljka bi napredovala ali ne bi cvjetala.  Idealna dnevna temperatura je 18 – 30 stepeni. Orhideja ce se oduprijeti kratkotrajnom temperaturnom odstupanju ali im generalno to ne odgovara. Hladnoca ce dovesti do opadanja i pojave zutih listova.
U svijtu orhideja, temperatura, svetlost i vlaznost su najvazniji faktori. Ukoliko izmedju te tri stavke nije postignut skladan odnos zdrav rast nije moguc. Opasni po biljku su visoka temperatura i niska vlaznost, ili obrnuto, Takodje, siroko rasprostranjena zabluda je da tropskim orhidejama prija visoka temperatura.
Orhideje vole vlaznost
Idealna vlaznost vazduha je 50% – 70%. Tokom ljeta, kada su dani topli i suhi, vlaznost se moze povecati potapanjem orhideja u sud sa vodom. Veoma je bitno da, nakon potapanja, obratite paznju da na dnu saksije u kojoj se nalazi orhideja ne ostane voda. To moze dovesti do propadanja korjena usljed prevelike kolicine vode. Ako imate vise orhideja mozete ih grupisati, na recimo, posluzavniku u koji sipate vodu i kamenje. Time omogucavate da Vase biljke isparavanjem stvore mikroklimu.
Temperaturu i svjetlost treba uzeti u obzir i prilikom odlucivanja o povecanju vlaznosti. Zalivanje ili orosavanje (prskanje) biljaka nikako ne treba obavljati u kasnim popodnevnim ili vecernjim satima. Pad temperature na kraju dana moze da izazove nepotrebnu kondenzaciju u veoma vlaznim uslovima sto bi dovelo do pojave kapljica vode na biljci i truljenja.
Orhideje uvijek zalivajte rano ujutru. Ucestalost zalivanja zavisi od klimatskih uslova. U principu, potrebno ih je zalivati jednom sedmicno zimi,a dva puta ljeti. Veliki znacaj kod zalivanja ima i kvalitet vode koja se koristi za zalivanja biljaka ili orosavanje. Voda iz cesme je hemiski tretirana pa bi trebalo biti oprezan. Najbolja voda za zalivanje orhideja je kisnica koja prolazi kroz vazduh, rastvara i apsorbuje prasinu, polen i ostale organske supstance i na taj nacin doprinosi boljoj ishrani biljke. Temperatura vode takodje je znacajna i trebalo bi da bude slicna sobnoj. Previse topla ili hladna voda moze ostetiti biljku.
Presadjivanje orhideja
U prirodi orhideje rastu u blizini drveca, na njihovim stablima ili korjenima. Retko dolaze u dodir sa zemljom pa se njihovo korjenje brzo isusuje, pogotovo ako ih obasjava sunce. Orhideje ne bi  trebalo presadjivati u saksiju sa obicnom zemljom vec u supstrat za orhideje koji se sastoji od mahovine, kore drveta, lisca, korjenja paprati.Supstrat mozete kupiti u specijalizovanim prodavnicama ili poljoprivrednim apotekama.
Posuda u koju presadjujete orhideju mora biti izabrana u skladu sa velicinom njenog korjena. Orhideje vole da im bude malo “tijesno” u saksijama. Nemojte ih presadjivati u posude koje su mnogo vece od korena jer cete time usporiti njihov rast. 
Orhideje se mogu saditi u plasticne, glinene ili dekorativne saksije. Materijal od koga je saksija napravljena moze uticati na frekfenciju zalivanja, biljke koje su zasadjene u glinenim saksijama moraju se cesce zalivati jer se izusuju malo brze. Uvijek birajte saksije sa drenaznim otvorom jer, vec smo napomenuli, korijen orhideje ne smije biti dugo u kontaktu sa vodom inace ce istruliti. Neke vrste orhideja, kao na primjer Phalaenopsis, imaju korijenje koje je sposobno da obavlja fotosintezu i zato se za ovu vrstu preporucuju prozirne, staklene ili plasticne posude koje omogucavaju da svjetlost dodje do korjena.
Cvjetanje orhideja
Jedan od najvecih razloga zbog koga se ljudi zaljubljuju u sobne orhideje je njen cvijet. Svaka vrsta orhideje ima razlicite zahtjeve za cvjetanje i kod vecine komercijalnih sorti su jednostavni; Phalaenopsis, Zygopetalum i Odontoglossum zahtijevaju male promene u temparaturi da bi procvjetale.
Izvor: Gardenshopbeograd.com

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *