Uncategorized

OVE BILJKE UNISTAVAJU STETNO ZRACENJE U VASEM DOMU

Naucno je dokazano da se neke biljke hrane zraccenjem. One funkcionisu na  ovaj nacin; flourescentni zaslon i visokonaponski dio ekrana omogucuju da se zrak ionizira oko uredjaja. Biljka upija taj ionizirajuci zrak pretvarajuci ga u hemijsku energiju koju  koristi za metabolicke procese i rast bas na isti nacin kako koristi energiju koju dobiva fotosintezom.. Znaci, ako ima vise zracenja, biljka ce biti zdravija, bujnija i imace vise cvjetova. 
Ove biljke imaju mogucnost upijanja stetnog zracenja koje emituju mnogi uredjaji u nasim kucama. Medju njima ubrajamo: Spathyphyllum Wallisi (Mirni ljiljan), Syngonium Podophyllum (Guskina nogica), Peperomia, Scindapsus Aureus (Zlatni lonac), Filondendron  i Diffenbachia.
Diffenbachia i Filodendron vole vlagu i zasjenjeno mjesto. Teglicu s Diffenbachijom mozete staviti u vecu, napunjenu vodom, koja ce isparavati i tako joj dati dovoljno vlage, a Filodendron treba redovno redovito prskati, a prasinu s listova uklanjati vlaznom krpom. Ukoliko biljke postanu previsoke mozete da ih skratite. To im ne steti.
Mirni ljiljan vrlo lijepo izgleda i ima neobicne bijele cvjetove koje mozete izrezati i drzati u vazi. On nije zahtjevna biljka.
Dobro je da ima dosta svjetla, ali uspijeva i u srednje osvijetljenim prostoriijama. Zaliva se tri puta sedmicno, zimi rjedje uz ovremeno poprskanje listova.

Ukoliko neko od vasih prijatelja ima ovu biljku, mozete upitati da vam je razmnozi. Vusen se odijeli na zeljeni broj dijelova i posadi u posebne posude. Kako cisti domovi tako zadimljene kancelarije imaju jako mnogo stetnih materiija koji nam mogu prouzrokovati brojne probleme sa zdravljem, npr. alergije, astme, upale disajnih organa i sluznice i sl. 

Kod isparavanja formaldehida, koji nastaje usljed posjedovanja plinskih peci, dimom, dezinficijensima i bojama, najbolje se je pokazao zeleni ljiljan ili hlorofit koji je smanjio nivo otrova na minimum u roku samo nekoliko sati. 
Na primjer, , maksimalna kolicina  formaldehidu iznosi 0,125 mg po metru kubnom. Ljudi su tolerantni do  5 pmm (parts per million) u razdoblju od pola sata, a nakon toga nastaju smetnje sa disanjem.
Izvor: Svjetokonas.net

Facebook Comments

Tags
Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close