Uncategorized

POLARNA SVJETLOST SNIMLJENA U ZAGREBU VIDEO

Aurora Borealis ili Polarna Svjetlost je prirodna pojava koja se manifestuje kao maglicasti pramenovi razlicitih boja na Sjevernom polu Zemlje.Djeluje kao bljestava obojena zavjesa ,a uzrok tome je prelom sunceve svjetlosti na polovima zemljine rotacije. Na Juznom polu ova pojava se zove Aurora Australis. Naziv je dobila po Australijskom kontinentu.
Zemlju, osim viseslojne atmosfere, okružuju i naelektrisanie čestice ili Van Alenovi  pojasevi koji se nalaze od 3840 km do 16000 km iznad površine naše planete.Ove cestice su od jezgra atoma, protona, elektona…a poticu od Sunca koji emituje zajedno svoje zracenje i naelektrisane cestice. Ta pojava se naziva Suncev vjetar kojeg privlaci magnetno polje Zemlje, tako da su ove cestice prisiljene da stalno osciliraju medju dva magnetna pola: Sjevernog i Juznog.

Ukoliko je jaca Sunčeva aktivnost ili mozda dodje  do erupcija na Suncu do Zemljine površine mora doci  veci broj naelektrisanih čestica; ove cestice ce poremetiti vec postojece cestice. Prativsi liniju magnetnog polja,neke nalektrisane cestice se usmjeravaju prema magnetnim polovima. Ukoliko se naelektrisana cestica krece spiralno  i velikom brzinom oko magnetnog polja – ona emituje svjetlost koja se naziva Aurora Borealis 
Na nasem podrucju, najintenzivnija je bila Aurora Borealis snimljena u Zagrebu, mada znatno slabijeg intenziteta u odnosu na sjevernopolnu ili juznopolnu. 
“‘Polarna svjetlost,inace,najjaci intenzitet pokazuje na Sjevornom i Juznom polju nase planete, ali su zabiljezeni slucajevi i na nizim geografskim sirinama” prenosi novinar Economic-a, svedskog magazina.

Na sljedecem  videu mozete vidjeti Norvesku Auroru Borealis …

Facebook Comments

Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close