Svijet

UKRAJINA CEKA ORUZJE PROTIV “RUSKIH SNAJPERA”

Nece na dobro...

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je na pres-konferenciji u Kijevu da će za nekoliko nedelja u glavni grad Ukrajine biti dopremljeno američko  oruzje . Kako se očekuje, kontigent će se sastojati od različitog naoružanja, od lakog oružja do sredstava PVO i radara, javila je televizija „112 Ukrajina“. Posebno naglasava antisnajperske sisteme koji su od prijeke potrebe.

 

„Mnogi ukrajinski borci su ubijeni upravo iz ruskih snajpera na istoku naše države. Dobijanje ovakvih antisnajperskih kompleksa će nam pomoći da značajno smanjimo broj poginulih i da povećamo bezbednost. Ukrajinski lider istice da je to jako vano za prvu liniju frona.

Ranije je ukrajinska vojna industrija na izložbi „Oružje i bezbednost 2017“ predstavila svoj antisnajperski kompleks „sič“. Prema karakteristikama, on otkriva protivničke optičke nišane, kamere i druge objekte za nišanjenje, a zatim predaje koordinate snajperu. „Sič“ radi i noću i danju zahvaljujući kameri sa infracrvenim zracima.

Međutim, u Oružanim snagama Ukrajine nisu zainteresovani za taj sistem i računaju na američke i svoje akustične sisteme koji određuju mesto protivnika po zvuku pucnja. Šta će Amerikanci poslati za sada je nepoznato. Američka vojska trenutno koristi francuske antisnajperske sisteme „pilar“ i američke „bumerange“. Poslednji se stavljaju na „hamere“ i „strajkere“. Oni takođe rade na osnovu zvuka pucnja.

Međutim, teško da će takvi sistemi mnogo pomoći u Donbasu. Kako pokazuje borbeno iskustvo, vojnici padaju pod snajperskom vatrom direktno na pozicijama ili na zadacima, dok se na liniji razdvajanja ne kreću džipovima, već uglavnom idu peške.

Za Ukrajince bi optimalni bili instrumenti sa laserskom lokacijom koji otkrivaju optičke nišane, odnosno laki prenosni sistemi, nešto sličnoj ukrajinskom „siču“. Međutim, nije sigurno da će ih ukrajinska vojska dobiti od

Amerikanaca. Sve će se saznati za nekoliko nedelja.

 

Izvor: Sputnik Srbija

Facebook Comments

Show More

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close