Ameri hoće da ZAUSTAVE JURIŠ na Tripoli: Dok Haftar OSLOBAĐA Libiju, Pompeo je “DUBOKO ZABRINUT” (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države traže od jedinica vojske maršala Halife Haftara da hitno prekine ofanzivu na glavni grad Libije, Tripoli, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

– Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute zbog borbi u blizini Tripolija. Jasno smo stavili do znanja da smo protiv vojne ofanzive snaga Halife Haftara i pozivamo na trenutni prekid vojnih operacija protiv glavnog grada Libije. Snage se moraju vratiti na prethodne položaje – navodi se u pismenoj izjavi Pompea.

Američki državni sekretar dodao je da obe strane moraju da prekinu sa eskalacijom konflikta.

Prema njegovim rečima, “jednostrana vojna ofanziva na Tripoli ugroziće živote civila i potkopati izglede za bolju budućnost svih Libijaca”.

​On je dodao da je Vašington uveren da sukob nema vojno rešenje. “Stoga, Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim partnerima na međunarodnoj sceni, nastavljaju da vrše pritisak na libijske lidere da se vrate na političke pregovore uz posredovanje specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Hasana Salamea. Politička odluka je jedini put za ujedinjenje zemlje”, zaključio je državni sekretar.

Ranije su snage maršala Haftara, koje su bile locirane na istoku zemlje, pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde se nalazi međunarodno priznata vlada. U nedelju je Afrička komanda oružanih snaga SAD je privremeno iz bezbednosnih razloga premestila svoj kontingent u Libiji.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proleće 2019. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

PROČITAJTE I OVO:  AMERIČKOM IMPERIJALIZMU NEMA KRAJA! Tramp uvodi NOVE SANKCIJE Venecueli, Maduro poručuje: Nijedna akcija nas neće srušiti, ODGOVORIĆEMO!

IZVOR;SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *