Bivši ministar kosovskih Srba optužen za poticanje na mržnju

Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu koja je Ivana Todosijevića, bivšeg ministra administracije lokalne uprave u prištinskoj vladi, optužila za poticanje na mržnju i netrpeljivost zbog optužbi etničkih Albanaca za izradu ratnih zločina.

Kosovsko tužilaštvo objavilo je u ponedjeljak da je podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića, tvrdeći da je “namjerno javno poticao i širio mržnju, podjele i netrpeljivost između nacionalnih, rasnih i etničkih zajednica na Kosovu”.

Optužnica dolazi tri mjeseca nakon što je premijer Ramush Haradinaj otpustio Todosijevića, člana političke stranke koju podržava Beograd, s njegove liste ministra lokalne uprave nakon što je tvrdio da su kosovski Albanci izmišljali zločine nad njima tijekom rata 1998-99. dok je počinio zločine nad Srbima.

“Razlog agresije na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu i izmišljeni Rečak (masakr 1999. godine), a albanski teroristi su ti koji su sve ovo smislili i počinili najveće zločine na Kosovu”, Todosijević tvrdi.

Dio opravdanja NATO-ovih zračnih napada na Jugoslaviju, koji su započeli u ožujku 1999. godine, bilo je ubojstvo sigurnosnih snaga Beograda u selu Rečak / Račak u siječnju te godine 45 kosovskih Albanaca.

NATO-ova vojna kampanja u trajanju od 78 dana, čiji je cilj bio da Milošević povuče svoje snage iz Kosova, u Srbiji se široko opisuje kao “NATO agresija”.

“Oni [kosovski Albanci] počinili su zločine prije agresije NATO-a, ubili su dobre srpske domaćinstva i policajce na svom radnom mjestu”, rekao je također Todosijević.

Haradinaj je tada rekao da takva retorika “ne može biti opravdana” u trenutku kada je Kosovo obilježavalo 20. godišnjice pokolja koje su srpske snage počinile širom zemlje.

Prije Todosijevića, Haradinaj je u ožujku otpustio još jednog dužnosnika kosovskih Srba.

PROČITAJTE I OVO:  Otkazan EU Projekt vrijedan 12 miliona evra za izgradnju skladišta za odlaganje toksičnihotpadnih materija

Zamjenica ministra pravosuđa Vesna Mikić otpuštena je zbog svog komentara optužujući NATO za ‘genocid’ na 20. obljetnicu početka kampanje za bombardiranje vojnog saveza 24. ožujka.

Foto: Profimedia

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *