Bošnjački zapovjednik oslobođen optužbe za zlostavljanja srpskih zarobljenika

Ahmet Sejdić, bivši zapovjednik Prve Višegradske brigade Bosanske vojske, očišćen je od nezakonitog uhićenja i nečovečnog postupanja sa srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Rudoju i Goraždu 1992. i 1993. godine.

Bosanski državni sud u utorak je razriješio bivšeg zapovjednika brigade bosanske vojske Ahmeta Sejdića od 11 točaka nečovečnog postupanja sa srpskim civilima i ratnim zarobljenicima iz vojske bosanskih Srba u razdoblju između srpnja 1992. i veljače 1993. godine.

Pristalice Sejdića, obučene u majice s likom lica i riječima “Višegradski gazija”, proslavile su se van suda nakon presude.

“Dostavljeni dokazi nisu bili dovoljno jaki da na štetu okrivljenika, drugim riječima da se okrivljenik proglasi krivim”, rekla je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Nakon trogodišnjeg suđenja Sejdić je oslobođen nezakonitog uhićenja srpskih civila iz sela Bucje u općini Goražde u srpnju 1992., njihovog prisilnog raseljavanja, nečovječnog postupanja i mučenja, kao i pljačke njihove imovine.

Smajlović je rekao da je to utvrđeno na osnovu dokaza da je ratno predsjedništvo Goražda izdalo naredbu 43. Goraždskoj brigadi o razoružanju stanovnika Bučja, te da su ratno predsjedništvo i Goraždska brigada, a ne branitelj Sejdić, zadužen za daljnje akcije.

Sud je prihvatio da su se na Trebeškom brdu u općini Goražde mučili i nečovečno tretirali civili, ali nije bilo dokaza koji bi optuženika smještali na mjesto zločina.

“Vijeće nije uspjelo utvrditi koji su ljudi počinili djela ili pod čijom su se kontrolom nalazili”, kazala je Smajlović.

Sejdić je, također, oslobođen izdavanja nezakonite naredbe zarobljenim pripadnicima vojske bosanskih Srba da uklone 24 mine golim rukama iz tunela u Donjoj Strmici, općina Rudo, u siječnju 1993. godine, tokom kojih su dva zarobljenika ranjena.

Smajlović je rekao da su zarobljene srpske trupe ispitivale o optužbi, a “samo su dva svjedoka” rekla da su čuli kako Sejdić daje naređenje za uklanjanje mina.

PROČITAJTE I OVO:  Srbija i dalje bilježi spor napredak u području ratnih zločina

Također je rekla da neki od njih nisu spomenuli Sejdića u svojim prethodnim izjavama.

To je bila prvostupanjska presuda i protiv nje se može uložiti žalba.

Foto: Profimedia

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *