DOKTORKA DARIJA OBJASNILA: Evo koje maske TREBA da nosimo, smanjuje se mogućnost zaraze ispod 1 odsto

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za sprečavanje prenošenja virusa.

– U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne nose – i do 70 odsto – rekla je doktorka.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne – verovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osetljiva osoba – verovatnoća je manja od jedan odsto.

– To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije – objasnila je Kisić Tepavčević.

– To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku – dodala je Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba.

Podsetimo, od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

 

IZVOR:KURIR.RS

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  DOKTOR STEVANOVIĆ SAOPŠTIO NAJTUŽNIJE VIJESTI: Evo ko je preminuo u bolnici

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*