ENERGETSKA PIĆA UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE DECE;Oprez

Nisu ipak tako bezazlena

Dok se u Evropi vodi prava kampanja da se zabrani prodaja energetskih pića deci mlađoj od 16 godina, u Srbiji “vlada tišina”. Istina, u našoj zemlji nisu zabeleženi slučajevi umiranja zbog prekomerene i neadekvatne upotrebe energetskih napitaka kao što je to bilo u svetu, ali istvoremeno raste broj maloletnika koji su morali da potraže pomoć lekara zbog prekomerene upotrebe pomenutih napitaka.

Tako prim. Dr Vesna Pantić Palibrk, načelnica jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane, opisuje slučaj jednog dečaka koji je završio u bolnici.

– U neposrednom okruženju sam imala slučaj zdravog dečaka koji je popio prvo kafu, pa jako alkoholno piće, zatim pivo, a onda je nastavio sa energetskim napicima da bi se održao u budnom stanju. Usledio je intezivan bol i stezanje u grudima, završio je u bolnici, sa stentovima – navela je načelnica i dodala da “ljudi moraju da nauče da čitaju informacije koje postoje na pakovanjima”.

– Energetski napici su lep primer razloga zbog kojih u EU propisi koji definišu način deklarisanja hrane sada nose naziv “informacije bitne za potrošača”, čime se ističe značaj čitanja podataka sa deklaracija. Iako se radi o prehrambenim proizvodima, infromacije koje su u skladu sa našim propisima obavezne na svakom pakovanju energetskog napitka (da nije za decu mlađu od 18 godina, trudnice i dojilje, osobe sa određenim hroničnim oboljenjima i preosetljive na kofein, da ne treba konzumirati sa alkoholom, kao i podatak o maksimalno dozvoljenoj dnevnoj količini, koja najčešće iznosi DO DVE limenke, a zavisi od količine kofeina, koja mora biti navedena na pakovanju) informacije su koje u pravom smislu reči čuvaju zdravlje, a ponekad i život, potencijalnog korisnika.

Dr Igor Stefanović, pedijatar kardiolog iz Dečje klinike u Tiršovoj, kaže da je svako od lekara imao situaciju tokom dežurstva da mu dođu deca koja se žale na mučninu, povraćanje, lupanje srca.

PROČITAJTE I OVO:  LAN LEČI MNOGO TOGa:Probavu,zatvor...

– Onda dobijete podatak da su konzumirali neku veću količinu energetskih napitaka. Nekih 60 procenata konzumenata su stari od 13 do 25 godina – rekao je dr Stefanović.

Lana je krenula na LETOVANJE, osetila da je nešto PROBADA u grudima i posle 30 minuta je TRAGIČNO UMRLA

U svetu prosečna potrošnja ovih napitaka kod adolescenata je 2,1 litar mesečno, dok svako peti pije više od sedam litara u toku jednog meseca.

Energetski napici nisu samo gazirani i preterano slatki. Sadrže taurin, žensen, guaranu, kofein, što je u redu u manjim količinama, ali kada se pretera, postaju izuzetno opasni. Posledice su visok pritisak, glavobolja, anksioznost, poremećaj sna, koagulacije krvi…

– Dokazano je u studijama da kada konzumenti koriste energetske napitke, onda se češće dešavaju nasilje, agresivno ponašanje, odnosno lakše stupaju u kontakt sa psihoaktivnim supstancama – rekao je dr Stefanović.
izvor(srbija.danas)

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *