Godišnjica zatvaranja golog otoka obilježena u Hrvatskoj

Dvije hrvatske nevladine organizacije obilježile su 70. godišnjicu otvaranja jugoslavenskog političkog zatvora Goli Otok, u kojem su u sumornim uvjetima bili zatvoreni navodni pristaše sovjetskog čelnika Josepha Staljina.

Rekli su da se žele sjetiti “zarobljenika Goli Otok i svih žrtava političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i istočnoj Europi tijekom razdoblja Kominforma [međunarodne organizacije komunističkih zemalja pod vladavinom Sovjetske vlasti], obilježenog brutalnim nasiljem nad država protiv pojedinaca ”.

Nakon što je Jugoslavija prekinula veze sa Staljinovim SSSR-om 1948. godine, jugoslavenska država pod predsjednikom Josipom Brozom Titom zatvorila je ljude za koje se sumnja da još podržavaju sovjetskog vođu.

U političkom zatvoru Goli Otok nalazilo se oko 16.500 ljudi, od kojih je 413 umrlo. Oni su ili ubijeni, umrli zbog tmurnih uvjeta ili su počinili samoubojstvo.

Nakon 1956. postao je zatvor za obične kriminalce i tinejdžerske prijestupnike i konačno je zatvoren 1988. godine.

Pitanje je ostalo tabu tema u Jugoslaviji do 1980-ih.

„Nismo učinili ništa da obilježimo patnje bivših zatvorenika i to je naša sramota, sramota je za ovu državu i sve njene građane. Stoga još jednom tražimo da ovo mjesto bude zaštićeno i obilježeno dostojanstveno prije nego što posljednji svjedok ode s ovog svijeta “, rekao je za utorak Darko Bavoljak iz udruge Ante Zemljar, koja radi na očuvanju sjećanja na zatvorenike Goli Otok komemoracija.

Dvije nevladine organizacije rekle su da to mjesto treba trajno zaštititi i pretvoriti u “otok sjećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma koji je pogodan za ovo mjesto”.

„Posebno je zabrinjavajući činjenica da je 31. svibnja ove godine završilo razdoblje preventivne zaštite mjesta, a odluka Ministarstva kulture o trajnoj zaštiti mjesta još nije donesena“, rekla je Vesna Terselić iz Documente.

PROČITAJTE I OVO:  Slovenska oporba zahtijeva čvršće granične kontrole s Hrvatskom

Foto: Profimedia

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *