Istina o milijardama iz EU fondova

Tokom finansijskog perioda 2021-2027.godine Češka bi trebalo da dobije sredstva iz EU fondova u vrednosti od 17,8 milijardi evra (otprilike 454 milijardi kruna). Iako je to za četvrtinu manje nego u prethodnom periodu, češkog političara Jirži Janačeka to ne brine — subvencije ionako vode rastu korupcije, kaže on.

Osim što će smanjiti sumu namenjenu Češkoj, Evropska komisija će izmeniti i način raspodele sredstava. Glavni kriterijum će i dalje biti iznos BND-a po glavi stanovnika. Međutim, u budućnosti će i nivo nezaposlenosti mladih u državi, kao i efekti promene klime i integracija migranata biti podjednako bitni faktori. Bivši češki parlamentarac Janaček smatra da su subvencije podložne i negativnim efektima lobiranja.

„Sistem dotiranja je veoma složen u okvirima EU i sami poslanici i službenici evropskih struktura teško izlaze na kraj sa njim. Čitav taj sistem preračunavanja sume koja će određenom subjektu biti dodeljena šteti slobodnoj ekonomskoj konkurenciji. Nema svrhe očekivati sledeće odluke EU. I uopšte, to što mi glasamo za strukture unutar EU, za Evropski parlament, na neki način sa sebe skidamo odgovornost i čekamo da neko drugi reši u naše ime. EU odavno ima neku sasvim drugu ulogu, gotovo suprotnu od prvobitne, meša se u unutrašnja pitanja drugih država. Ove subvencije su bukvalno postale politički instrument“, ogorčen je Janaček.

Na pitanje da li je, možda, uzrok smanjenja fondova za Češku izlazak Velike Britanije iz EU, češki političar kaže da Velika Britanija nikada zapravo nije verovala u EU, zato nije ni prelazila na evro i da je iz istog razloga ostavila sebi mogućnost da se povuče. Naš sagovornik dodaje da je uvođenje evra najpre išlo na ruku željama Francuske — da smanji uticaj nemačke marke, koja je tada dominirala u evropskoj ekonomiji.

PROČITAJTE I OVO:  Jedna vraćena sa aerodroma, druga PONOVO UHAPŠENA! Ove devojke su postale poznate posle BRUTALNOG SNIMKA!

„Velika Britanija nema nikakve veze s tim. Sličan je slučaj i sa Grčkom koju su pozvali da se učlani u Uniju, a potom je bukvalno primorali da podigne kredite, istovremeno je lišivši mogućnosti da, na primer, devalvacijom, promeni stanje u svojoj ekonomiji. Jedinstvena valuta ne može da funkcioniše isto u državama koje imaju potpuno različite ekonomske potencijale. Britanci su pretpostavili na vreme sve šta će se desiti sa EU i sada su sebi napravili odstupnicu“, zaključuje Janaček.

Na pitanje koliko će se na ekonomiju Češke odraziti snižavanje ukupne sume subvencija iz fondova EU, naš sagovornik kaže da zapravo neće mnogo:

„Naprotiv, imaćemo mogućnost da sami jeftinije realizujemo infrastrukturne projekte. Zapravo, ostale evropske države su sasvim uspešno gradile i puteve i mnogo šta drugo i u vreme kada nije bilo EU. Donacije i sredstva iz EU fondova nisu presudni“, zaključuje češki političar.
izvor(sputnik.rs)

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *