Izručenje bosanskog Hrvata nakon uhićenja u SAD-u

Američki sudski dokumenti koje vidi BIRN navode da je bjegunac bivši borac Hrvatskog vijeća obrane Robert Kovačić se*sualno zlostavljao i prijetio Bošnjakinji u gradu Jajce 1995. godine.

Robert Kovačić, bivši član Hrvatskog vijeća obrane tražen zbog ratnih zločina, uhićen je prošlog mjeseca u Sjedinjenim Državama na temelju naloga koji je raspisala Bosna i Hercegovina, a sada čeka saslušanje o izručenju na američkom sudu u srpnju.

Kovačić, koji sada ima 66 godina, uhićen je u Roanokeu u Virginiji 16. svibnja. Trenutno je u SAD-u u pritvoru i njegovo izručenje je u tijeku.

Prema američkim sudskim dokumentima koje vidi BIRN, Kovačić je rođen u Jajcu, gdje je zločin navodno počinjen, i po nacionalnosti je Hrvat.

Optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje je izrečena zatvorska kazna do 20 godina, kao i za kršenje članaka Ženevske konvencije koji se odnose na postupanje s civilima tijekom ratnog razdoblja.

Prema Kovacićevoj potvrdi hapšenja, Hrvatsko vijeće obrane, vojnici HVO-a ušli su u stan civilne Bošnjakinje, nakon što su ratne snage bosanskih Hrvata preuzele kontrolu nad Jajcem 1995. godine.

Naredili su joj da kuha za njih, maltretirali su je i vrijeđali njezinu nacionalnost. Kovačić je kasnije došao u njezin stan i u početku je bio ljubazan prema njoj, a žena je pripremila hranu za njega i njegovog psa.

Žena se bojala za svoju sigurnost u Jajcu pod kontrolom HVO-a i zamolila je Kovačića da joj pomogne u zaštiti. Rekao joj je da ode u stan u kojem je čučala.

Kad je stigla u stan, Kovačić ju je prisilio da pije rakiju, a nakon što ju je odbila, vrijeđao je na osnovu svoje nacionalnosti, prisiljavao je da skine odjeću i seksualno je napao.

Prema izjavi, Kovačić joj je tada rekao da će je “ubiti i baciti u smeće i okriviti Srbe za njeno ubojstvo”.

PROČITAJTE I OVO:  Rumunija: Stanovništvo se zalaže za ponavljanje prosvjeda

Žena je mogla pobjeći iz stana i preko noći se sakrila u izgorjeloj kući. Sljedećeg jutra otišla je u policijsku stanicu, ali kad je policija shvatila da je muslimanka, odbili su joj pomoći.

Mogla se skloniti s prijateljem i u mjesecima nakon napada dala je izjavu policajcu kojeg je poznavala još prije rata.

Kovačić je napustio Bosnu i Hercegovinu odmah nakon rata kako bi izbjegao kazneni progon, ali je uputio daljnje prijetnje seksualnim nasiljem nad ženom prije nego što je on otišao.

Tada je živio u Roanokeu, u Virginiji, i nije mogao doći do njega na ispitivanje jer se postupak protiv njega nastavio.

Kovačićev odvjetnik u Bosni i Hercegovini tvrdio je da silovanje nije počinjeno zbog etničke pripadnosti žrtve, rekavši da su 1995. godine HVO i Bosanska vojska koju predvode Bošnjaci radili zajedno, te da je Kovačić trenutno oženjen ženom Bošnjakom.

Sud je to odbacio zbog činjenice da je Jajce u to vrijeme isključivo bio pod kontrolom HVO-a i da nije bila prisutna vojska Bosne, te zbog prikupljenih dokaza o etnički utemeljenim prijetnjama koje je Kovačić uputio žrtvi.

Američka imigracijska carina i izvršenje, ICE ima tim posvećen balkanskim kršenjima ljudskih prava , a više od 20 godina nakon rata još uvijek traga za osumnjičenima za ratne zločine koji sada žive u SAD-u.

Ovo nije ni prvi slučaj u Roanokeu u Virginiji – 2015. godine Almaz Nezirović izručen je iz okruga Roanoke u Bosnu i Hercegovinu, a zatim mu je izrečena dvogodišnja kazna za ratne zločine koje je počinio kao zatvorski čuvar 1992. godine.

Predstavnici ICE-a odbili su komentirati slučaj Kovačića.

Dokazno saslušanje Kovačića na Okružnom sudu SAD-a za zapadni distrikt Virginia zakazano je za 11. srpnja.

Foto: Bhportal.ba/Fina

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *