JOŠ JEDAN ODLAZAK IZ TRAMPOVE ADMINISTRACIJE: Američki državni sekretar Džim Matis se povlači sa funkcije (FOTO)

Američki državni sekretar Džim Matis povućiće se sa te funkcije krajem februara, a to je večeras saopštio predsednik SAD na svom zvaničnom “Tviter” nalogu

– General Džim Matis će se povući sa funkcije krajem februara nakon što je protekle dve godine obavljao dužnosti sekretara odbrane. Tokom njegovog mandata načinjen je ogroman napredak, natočito u kupovini nove borbene opreme. Matis mi je bio od velike pomoći oko prikupljanja saveznika, ali i da druge zemlje plate svoj deo vojnih obaveza. Uskoro ćemo saopštiti ko će preuzeti njegovu funkciju. Izuzetno sam zahvalan Džimu na službi – napisao je Tramp na “Tviteru”.

O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika.

Matis je u svom pismu ostavke naveo da se povlači kako bi Tramp mogao da dobije ministra odbrane čiji stavovi će mu biti bliži

Džejms (Džim) Matis (66) je komandovao bataljonom marinaca tokom Zalivskog rata i divizijom tokom invazije na Irak 2003. godine, a sedam godina kasnije postavljen je za šefa Centralne komande američkih oružanih snaga.

Tako je postao nadležan za snage u Iraku, kao i Avganistanu, a bio je odgovoran i za Siriju, Jemen, Iran….

Matis, general sa četiri zvezdice, zaradio je nadimak “Besni pas” po aroganciji ojačanoj u bitkama i govoru “bez dlake na jeziku”, po čemu su marinci poznati.

– Budi pristojan, budi profesionalan, ali planiraj da ubiješ svakog kog upoznaš – tim rečima je Matis savetovao marince u Iraku.

Matis je inače oštro kritikovao administraciju Baraka Obame i njegovu politiku o Bliskom istoku, pre svega o Iranu. Poznat je i pod nadimkom “Ratni monah”, jer se nikada nije ženio, niti imao dece.

PROČITAJTE I OVO:  SVE JE POČELO PRE 70 GODINA: Nikola i Nada su se mimoišli, a LJUBAV ih je ponovo spojila. OVO JE NJIHOVA PRIČA

IZVOR;SRBIJA.DANAS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *