KARCINOM: Kako psiha utice na njegov razvoj?

Da li pozitivnim mislima mozemo sprijeciti razvoj bolesti?

Postoji vrlo jaka teorija da je uzrok karcinoma, odnosno raka, psiholoske prirode. Prilikom istrazivanja na Njemackom centru za istrazivanje raka vise od 60% ispitanika slozilo se s teorijom da psihicko stanje moze uzrokovati rak, negativne misli i stres. Medjutim, adekvatni dokazi jos nisu izlozeni za to.

Prema misljenju Imad Matouk -a , psihoonkologa iz univerzitetske bolnice u Hajdelbergu, ovi faktori uticu na razvoj raka: genetske predispozicije, losih zivotnih navika poput pusenja, ili iz ciste slucajnosti.

Ne postoje dokazi da se pozitivnim mislima moze izbjeci rak, izlaze Matouk u svojim istrazivanjima, i ustanovljava da je vrlo skeptican prema ” pozitivnom razmisljanju i afirmacijama”.

Izmedju ostalog, on navodi da psiha ne moze izlijeciti rak , ali moze biti od vrlo dobre koristi u kvaliteti zivota pacijenta, pogotovo kad je rijec o prvoj fazi bolesti kada pacijenti misle da ipak imaju neku kontrolu nad njom. Kod vecine pacijenata razviju se psiholoski problemi koji su posljedica bolesti tako da je vrlo preporucljivo sprovoditi meditacije i vjezbe disanja kako bi se smirili i shvatili to kao normalnu zivotnu pojavu koja njih nije zeljela zaobici.
Kod tezih slucajeva preporucljiva je i psihoterapija.

” Oboljelim pacijentima je vrlo vazna podrska i nacin na koji ljudi iz njihove blizine reaguju” izjavila je direktorica Njemackog informativnog centra za rak, doktorica Suzana Von Rames, i savjetovala porodicu oboljelih pacijenata da mnogo forsiraju pricu o bolesti, vec da se prema pacijentima ponasaju kao prema zdravoj osobi.

 

Bonus video

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  Dragoslav Bokan jasan: KOSOVO nije samo teritorija, to je JEZGRO SRPSKE IDEJE!

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *