LJUBAVNI NAPITAK USKORO STVARNOST

Doktor Anders Sandberg sa Univerziteta Oxford smatra da bi ljubavni napici koji dovode do toga da se neka osoba zaljubi u Vas mogli postati stvarnost u narednoj deceniji.

Sandberg istice da je potomstvo jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi zaljubljuju.

” Za razliku od zivotinja, nase potomstvo se ne moze brinuti samo o sebi. Naprimjer, beba konj moze hodati nekoliko sati nakon sto je rodjena. Sa evolucijske tacke gledista, roditelji ostaju zajedno da bi svojoj djeci pruzili sto vecu sansu za opstanak. Tada nastupa mehanizam vezivanja parova “, rekao je Sandberg.

Kada se zaljubite u nekoga ucinak na Vas mozak je jedinstven – pocinje otpustanje oksitocina i vazopresina sto aktivira dopaminski sistem u mozgu. 

” Upravo dopaminski sistem stvara osjećaj povezanosti medju partnerima. Dopamin se otpusta u frontalnom reznju mozga sto dovodi do prepoznavanja osobe kao nekoga ko vam je blizak i nekoga pored koga biste trebali ostati “, rekao je Sandberg.

Dodaje da je razlog zbog kojeg vam partner nedostaje lucenje kortikotropin – oslobadjajućeg hormona (CPH) kada osoba koju volite nije tu. 

Smatra da bi naucnici uskoro mogli napraviti ljubavni napitak koji sadrzi oksitocin, vazopresin i CPH. Ipak, istixe da to nece biti lak posao jer naucnici jos uvijek ne znaju kako bi to izveli.

” Dobar ljubavni napitak mogao bi djelovati na odredjeni dio mozga simulacijom oksitocina, vazopresina i CPH. Takva vrsta proizvoda još uvijek ne postoji, ali naucnici su blizu razumijevanju nacina na koji mozak funkcionira. Bio bih veoma iznenadjen kada u roku od deset godina ne bismo imali ljubavni napitak “, rekao je Sandberg.

Medjutim, priznaje da bi tu moglo biti problema.

“Klasicni ljubavni napitak koji rezultira zaljubljivanjem u nekoga samo zato što ste popili napitak je problematican. Sa etickog stanovista takodjer postoji problem jer bi ljubavni napici mogli biti koristeni i kao zastrasujuce droge za silovanje”, rekao je.

No, on vjeruje da bi mogli biti koristeni za jacanje postojecih odnosa.

“Kada ste vec zaljubljeni u nekoga, emocije se vremenom mogu promijeniti. Sta ako bi postojao način za ozivljavanje ljubavi koja pocinje prestajati?”, rekao je Sandberg.

Izvor: Kliks.ba

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *