Na novom ruskom nosaču aviona biće dronovi i Su-57

 

„Razradili smo konceptualni model višenamenskog nosača aviona sa gasnom turbinom malog deplasmana reda veličine 40 hiljada tona. Na brodu će moći da bude bazirano oko 40 aviona i helikoptera, a možda i više“, dodao je on.

Filipov nije isključio ni razmeštanje na brodovima najnovijih ruskih bespilotnih letelica tipa „Ohotnik“, za čije je projektovanje zadužen ruski proizvođač aviona „Suhoj“, čiji je prvi let planiran za 2019. godinu.

Osim toga, na nosaču aviona moguće je i baziranje Su-57.

„Teoretski je moguće smestiti određen broj tih aviona na palubu nosača, pod uslovom smanjene težine i izmene nekoliko elemenata u konstrukciji“, objasnio je direktor naučnog centra.

On je istakao i da Su-57 nije avion palubne avijacije.

Ukupna vrednost projekta novog nosača aviona procenjuje se na 200 milijardi rubalja (oko 2,8 milijardi evra), a vreme izgradnje je pet godina (od trenutka potpisivanja ugovora o izgradnji do poniranja u vodu).

Državni naučni centar „Krilov“ čeka na zaključenje ugovora sa Ministarstvom odbrane o izradi preliminarnog plana za proizvodnju broda.

Vojno-pomorska flota Rusije trenutno ima samo jedan nosač aviona, tačnije, tešku krstaricu „Admiral flote Sovjetskog saveza Kuznjecov“, koji je zaplovio 1991. godine. On je trenutno u procesu modernizacije i trebalo bi da počne sa radom za dve godine.

IZVOR:sputniknews.com

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  Putina čuva više hiljada srpskih policajaca, tri MiG-a pratiće ruskog predsednika

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *