NAČELNIK GENERALŠTABA MOJSILOVIĆ PORUČIO: Vojska Srbije može da odgovori svim izazovima, GRAĐANI NE TREBA DA BRINU ZA BEZBEDNOST!

Građani Srbije nemaju nikakvu potrebu da brinu o tome da li Vojska Srbije može na svoj način da odgovori svim zahtevima koji se odnose na rizike, izazove i pretnje, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović

– Mi ćemo sa pažnjom, budno da pratimo celu situaciju. Moram da podsetim građane da mi već u kopnenoj zoni bezbednosti, duž čitave administrativne linije imamo jedan respektibilni kapacitet, koji prati i usmeren je na stanje bezbednosti i ja se zaista nadam da će sve ovo što se dešava na terenu ući u kontrolisanu sferu – rekao je Mojsilović gostujući u jutarnjem dnevniku RTS.

Prema njegovim rečima, jučerašnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića vojnim jedinicama, na nepoznatim lokacijama, sastojala se od uvida u stanje operativne sposobnosti, spremnosti, pripremljenosti, kao i borbene gotovosti jedinica.

– To je bila prava prilika da dobijemo smernice i direktive za dalji rad. Predsednik je odao priznanje vojnicima i starešinama na onome što oni rade, kako to čine i njegovo obraćanje je bilo upravo ono što i vojska očekuje od svog vrhovnog komandanta – rekao je Mojsilović.

Načelnik Generalštaba je, kako kaže, obavio razgovore sa mnogim nosiocima bezbenosnih funkcija, ne samo u zemlji i regionu, već i u svetu.

– Obavio sam razgovore i sa komandantom Zajedničke komande za operacije NATO, generalom Skaparotijem. Naš razgovor je bio dominantan u sferi bezbednosti, dobio sam uveravanja da će bezbednost i stabilnost biti prioritet NATO kada govorimo o KiM uz naravno punu implementaciju sadržaja koji se odnose na misije KFOR-a na terenu.

Prethodnih dana sam razgovarao i sa direktorom Međunarodnog vojnog štaba iz Brisela, iz NATO. Oni su svesni određenih rizika i suština celokupne priče jeste da naši razgovori moraju da se kanališu u cilju upravljanja i kontrole u uslovima povećanih tenzija na terenu”, rekao je Mojsilović.

PROČITAJTE I OVO:  Eksplozija u Londonu: Jedna osoba poginula, tri povređene, među njima BEBA (FOTO/VIDEO)

Stanje na terenu je, ipak, nepredvidvo u mnogim sferama, kaže Mojsilović, dodajući da se zbog toga juče u Nišu sastao sa komandatnom KFOR-a Lorencom D”Adriom.

Kako kaže, na sastanku je sa komandantnom KFOR-a usaglašavao detalje vezane za rad i aktivbnost na terenu.

– Suština ukupne priče je da je nama neophodno da imamo komunikaciju, da imamo saradnju i da radimo u smeru obezbeđivanja mira i stabilnosti – rekao je Mojsilović.

Uprkos spremnosti Vojske Srbije da odgovori svim rizicima i izazovima, Mojsilović se nada da će KFOR u svom kapacitetu i mandatu obezbediti zaštitu svih građana na Kosovu i Metohiji, sa težištem na srpskoj zajednici, za šta je, kako kaže, dobio uverenja o komandanta KFOR-a.

Mojsilović je doao da se nada da će doći do potpune primene Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

IZVOR:SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *