Njemačka je izručila Hrvatskoj bivšeg operativca UDBE

Josip Perković, bivši službenik jugoslavenske Službe državne sigurnosti osuđen za podržavanje ubojstva hrvatske emige u blizini Münchena 1983., izručen je iz Njemačke Hrvatskoj i odveden je ravno u zatvor.

Josip Perković u četvrtak je iz Njemačke u Hrvatsku letio redovnim letom Croatia Airlinesa u pratnji policajaca u civilu, javljaju lokalni mediji.

Nakon slijetanja, odmah je odveden u zagrebački zatvor Remetinec, gdje će ga zadržati, dok se odluči gdje će izdržavati ostatak svoje 30-godišnje kazne.

Perković je, zajedno sa svojim bivšim nadređenim Zdravkom Mustačem, osuđen na doživotni zatvor u kolovozu 2016. zbog poticanja na ubojstvo emigera Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Đureković je ubijen u garaži u Wolfsrathausenu kod Münchena, gdje je ispisivao antijugoslovenski propagandni materijal.

Mustač je u to vrijeme vodio hrvatski ogranak Jugoslavenske službe državne sigurnosti, dok je Perković bio šef njegovog odjela zadužen za emigrante.

Obojica su se žalili na svoje osude, ali žalbe je njemački Vrhovni sud odbio u svibnju prošle godine.

U prosincu je Županijski sud u Zagrebu odlučio pretvoriti doživotnu kaznu izrečenu u Njemačkoj Perkoviću zbog podržavanja ubojstva hrvatskog emigranta na 30 godina zatvora. Sud je smanjio kaznu jer hrvatski kazneni zakon ne uključuje doživotnu zatvorsku kaznu i propisuje maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Mustac je još uvijek u zatvoru u Njemačkoj, a očekuje se da će biti vraćen i u Hrvatsku. U travnju ove godine Županijski sud u Velikoj Gorici odlučio je smanjiti mu doživotnu kaznu na 40 godina zatvora.

Mustacova obrana pokrenula je slučaj protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava zbog njegovog izručenja Njemačkoj na temelju europskog naloga za uhićenje. Obrana je tvrdila da ga nije trebalo izručiti jer je istekao zastara.

Krajem prošle godine i Perković i Mustac tužili su Njemačku na Europskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da im sud u Münchenu nije dao pošteno suđenje.

PROČITAJTE I OVO:  Izručenje bosanskog Hrvata nakon uhićenja u SAD-u

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao je da su imali dobre šanse da dobiju slučaj.

“Računam da će izaći za godinu ili dvije. Podnijeli smo tužbu Europskom sudu za ljudska prava jer on nije imao pravo na pošteno i nepristrano suđenje “, rekao je Nobilo u četvrtak na televiziji N1.

„Očekujemo da će ECHR odbaciti presudu. Ako padne glavna presuda, padaju druge presude [s hrvatskih sudova] i on mora izaći iz zatvora “, dodao je.

Objasnio je da će se, ako se to dogodi, u Njemačkoj održati novo suđenje.

Foto: Arhiva/Printskrin

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *