Novi potencijalno SMRTONOSNI virus razlikuje se od KAVASAKI BOLESTI: Ovo su DVA ključna oboljenja

Petoro dece u Njujorku navodno je umrlo od “inflamatornog sindroma”, a pedijatri veruju da teško upalno stanje izaziva korona virus. Sindrom, koji je prvi put prijavljen u Londonu, upoređen je sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su Kavasaki bolest (KD) i sindrom toksičnog šoka (TSS).

Međutim, mnogi lekari kažu da se inflamatorni sindrom sve više razlikuje od pomenutih autoimunih oboljenja.

– Verujem da je to drugačiji zdravstveni problem, drugačiji sindrom koji nije tipičan za Kavasakijevu bolest. Ovaj sindrom ima nekoliko karakteristika sličnih Kavasakiju, ali i mnogo više karakteristika koje su vrlo različite – kaže doktor Stanford Šulman, profesor pedijatrije na Univerzitetu Nortvestern.

Iako je do sada većina slučajeva prijavljena u Njujorku, lekari u Bostonu, Filadelfiji, Los Anđelesu i Čikagu kažu da su i oni primetili sumnjive slučajeve. Do sada pedijatri izveštavaju da pacijenti dobro reaguju na lečenje i da većina postiže potpuni oporavak.

Mnoga deca su testirana pozitivno na antitela za korona virus, što sugeriše da su se virusom zarazili nedeljama pre i da su se oporavili. S obzirom na taj vremenski okvir, stručnjaci veruju da će se narednih nedelja pojaviti više slučajeva u drugim državama.

Dva ključna simptoma su visoka temperatura i gastrointestinalne tegobe

Doktor Šulman kaže da je jedna od najvećih razlika između ovog novog sindroma i Kavasaki bolesti širok spektar gastrointestinalnih simptoma.

 

IZVOR:SRBIJADANAS.COM

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  IMA 98 GODINA I POBIJEDIO JE KORONU, OGLASILI SE DOKTORI: Evo šta ga je spasilo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*