ODRŽANO DRUGO POWER UP! TAKMIČENJE: SmartCat srpski pobednik u evropskoj trci za investiciju od 150.000 evra!

Startap SmartCat iz Novog Sada sa inovativnom dejom “Optimus power”, odnosno softverom za optimizaciju i kontrolu potrošnje električne energije, pobedio je na drugom PowerUp! takmičenju u Srbiji čije je softver za optimizaciju i kontrolu električne energije, PowerUP takmičenje, Startitfinale održano u Beogradu.

Pobednički tim koji čine Sanja Hajduković, Nina Marjanović, Nenad Božić, Dušan Ranđelović i Stanko Kuveljić dobio je priliku da se na regionalnom finalu 21. maja u Krakovu takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropske zemlje i pokuša da osvoji nagradu do 50.000 evra i investiciju od 150.000 evra.

Takmičenje je održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy koja umrežava i podstiče razvoj startapa iz oblasti energetike, a od ove godine i uz podršku Ministarstva za invacije i tehnološki razvoj.

Drugo mesto osvojio je startap Pollutyzer sa  uređajem i softverom za detektovanje nivoa začepljenosti filtera na dimnjacima, dok je trećeplasirani Food Group predstavio uređaj koji omogućava do 30 odsto manju energetsku potrošnju rashladnih sistema.

– Veoma smo ponosni što smo došli do finala i uzeli prvu nagradu. Konkurencija je bila sjajna, ovo su stvarno vrhunski stručnjaci koji su pokazali fenomenalna rešenja, tehnički veoma spremna – rekla je Sanja Hajduković.

Ona je pojasnila da je njihov proizvod softver koji se koristi za optimizaciju uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno za optimizaciju električne energije.

– Prvi rezultati do kojih smo došli je da se ostvaruje do 40 odsto uštede električne energije – dodala je ona.

Pobednika je odabrao žiri u sastavu: Michal Kraszewski iz kompanije InnoEnergy, Zoja Kukić iz Inicijative Digitalna Srbija i Dane Atanasković iz Inovacionog fonda.

– Ovo je druga godina da se PowerUp! održava u Srbiji i već se vidi razlika, broj prijavljenih takmičara je veći, a samim tim i konkurencija. Imali smo priliku da vidimo zaista autentične, inovativne projekte  koji u svakom smislu pariraju evropskim startapima iz oblasti čistih tehnologija. Projekat kao što je Smart Cat-ov Optimus Power ima ozbiljne šanse da se visoko plasira na regionalnom finalu u Krakovu – izjavio je Nemanja Milović iz InnoEnergy Hub Srbija.

PROČITAJTE I OVO:  (VIDEO) AMERI PRIZNALI: RUSI IMAJU NAJOPASNIJI RATNI BROD NA SVETU! Putinova nova "igračka" je nuklearni raketni kolos!

Finalisti će se u Krakovu, u okviru Impact 19’ konferencije nadmetati i za novčanu nagradu do 50.000 evra, kao i za učešće u prestižnom Highway programu koji pomaže transformaciji startapa u uspešne kompanije i u njih investira do 150.000 evra.

IZVOR;SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *