ORHIDEJA VANDA – UZGOJ I NJEGA

Uz orhideje phalaenopsis, koje su najomiljenije jer uspijevaju gotovo svakome, svoju kolekciju mogu dopuniti svi koji zele i zahtjevnije cvjetne ljepotice.
Opojno mirisna i lijepa, orhideja Vanda, potice iz jugoistoce Azije i sjeverne Australije. U prirodnom stanistu raste tako sto se mladim korjencicima hvata za koru drveta, a zatim odbacuje stari dio stabljike, tako se prividno krece po stablu. U zavisnosti od vrste, dostize visinu 20 do 210 cm (u prirodi), ima debele listove poput traka, ravnog i cilindricnog oblika. Latice i spoljasnji dijelovi omotaca su zuckasto – ruzicasti, roze-ljubicasti ili zuto-smedji, sa smedjim pjegicama. Postoje vrste sa zelenim, narandzastim i crveni mlaticama, a najcjenjeniji su varijeteti plave boje. Hibrid “Miss Joaquim” proglasen je za nacionalni cvijet Singapura.
Vanda cvjeta vise puta u toku godine, a cvjetovi traju dvije, tri sedmice Dobro uspijeva u visecoj korpici, staklenoj providnoj vazi (ako se gaji u vodi) i drvenoj saksiji (ukoliko je u specijalnoj zemlji).

Ovoj egzoticnoj ljepotici najvise prija temperatura 25*C-30*C, a ne moze da podnese ispod 16*C. Cilindricno lisce trazi dosta svjetla tokom zime, a vrste sa ravnim liscem se zadovoljavaju i polusenkom. Ljeti je zastitite od jakog sunca, od marta do oktobra obilno zalivajte na tri dana, a zimi jednom sedmicno, kad se korjen prosusi. Posto trazi visoku vlaznost vazduha, svakodnevno je orosavajte dva puta dnevno destilovanom vodom. Prihranjujte je 1/4 propisane kolicine djubriva za orhideje na sedam dana (od marta do oktobra). Sat vremena poslje prihranjivanja, istusirajte korijen da se ne njemu ne bi nagomilavale soli.

Vanda se presadjuje krajem proljeca ili pocetkom ljeta, na tri ili cetiri godine, kada biljka pocne da se siri preko ivice saksije. Najvise joj prija zemlja od borove kore, drvenog uglja i komadica cigle ili komadica borove kore, glinopora i plute. Kod presadjivanja vodite racuna da vazdusni korjenovi budu slobodni.
Plavoljubicasta vanda, posebna po boji svojih cvjetova, trazi visoku vlagu. Odgovaraju joj visoke dnevne i nocne temperature, a kad joj odaberete mjesto na kojem ce stajati, vise je ne premjestajte jer to nikako ne voli. U povoljnim uvjetima cvjeta dva do tri puta godisnje. Prihranjuje se jednom sedmicno, a jednom mjesecno potrebno je isprati korijenje obicnom vodom. Preporucuje ih se uzgajati bez supstrata, sto trazi svakodnevno orosavanje biljaka.

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  SKRIVENA LJUBAV DVIJE DRUGARICE

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *