UZ OVE NAMERNICE SE TEŽE OPORAVLJAMO OD PREHLADE

Kada smo prehlađeni veoma često posegnemo za namirnicama koje bi nam olakšale da oporavimo organizam. Neretko tako pravimo i greške. Evo nekoliko sastojaka naših omiljenih namirnica koje otežavaju oporavak.

1. Šećer

Kada smo prehlađeni veoma često bacimo se na ispijanje voćnih sokova. Iscijeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove prepune šećera. Šećer umanjuje dejstvo vitamina i samim tim slabi imunitet.

2. Zasićene masne kiseline

Pržena hrana je puna zasićenih masnih kiselina. Ona nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno prehladom. Zasićene masne kiseline usporavaju probavni sistem, što nam dodatno usporava metabolizam i produžava vreme oporavka.

3. Kofein

Kada smo bolesni, trebalo bi da povećamo unos tečnosti. Kafa, nažalost, nije na spisku tih tečnost, jer kofein, kao njen glavni sastojak, deluje kao diuretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

Bolesna devojka sedi na krevetu
Foto: Profimedia
O OVOME JE ZAPRAVO REČ: Ovo je najefikasnija dijeta – A ne tiče se ni HRANE ni VEŽBANJA!

4. Kiseline

Kiseline iritiraju sluznicu koja je prehladom već iritirana, što može dodatno pojačati simptome bolesti. Kisele namirnice koje bi trebalo izbegavati su kiselo povrće i citrusno voće. Kako su citrusi puni vitamina koji su nam potrebni tokom prehlade, njih iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  ENERGETSKA PIĆA UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE DECE;Oprez

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *