Ovo su prve posledice američkih sankcija Iranu, cenu plaća Evropa

Deo evropskih kompanija verovatno će morati da napusti Iran zbog američkih sankcija, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Sankcije će verovatno dovesti do toga da će neke evropske kompanije biti primorane da napuste Iran“, rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Državnog saveta Kine Li Kećijangom.

Na pitanje da li kineske kompanije mogu da popune prazninu koju će ostaviti evropske kompanije, Merkelova je odgovorila da je to odluka Kine.

Kancelarka je naglasila da će Nemačka nastaviti da poštuje Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu.

„Što se tiče sporazuma o Iranu, on sigurno nije idealan, ali druge opcije su još nestabilnije, pa ćemo i dalje poštovati ovaj sporazum“, istakla je Merkelova.

Američki predsednik Donald Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu. On je optužio Teheran za obogaćivanje uranijuma i razvijanje zabranjenog oružja suprotno uslovima sporazuma. Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.
izvor https://rs-lat.sputniknews.com/svet/201805241115714767-merkel-iran-sankcije/

Facebook Comments

PROČITAJTE I OVO:  EKSKLUZIVNO Britanija šalje Srbina za vojnog atašea u Beogradu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *