OZLOGLAŠENO MESTO ZA TERORISTE: Evo gde se sada nalazi Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanža je zbog manjka pristupa internetu i zdravstvenoj nezi i nemogućnosti da izađe napolje, kao nepodnošljiv ocenio svoj sedmogodišnji boravak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, koji je okončan njegovim hapšenjem u četvrtak, a Blumberg navodi da bi uslovi u kojima sada boravi mogli da budu mnogo gori pošto je smešten u britansku verziju američkog zatvora za teroriste “Gvantanamo”.

 

Zatvor “Belmarš” u jugoistočnom delu Londona porede s ovim zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, pre svega zbog toga što su u britanskom “Gvantanamu” smešteni izuzetno opasni zatvorenici.

Tu je kaznu služio, između ostalih, Abu Katada, koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza.

Nakon što je njegov slučaj, posle hapšenja, obrađen pred sudom u britanskoJ prestonici, Asanž je sproveden u “Belmarš”. To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posetila Australijanca u ekvadorskoj ambasadi pre hapšenja.

Blumberg ocenjuje da bi odabir lokacije gde će Asanž čekati dalje sudske odluke mogao da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da u “Belmaršu” ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji.

Agencija navodi da će ovakvo okruženje biti potpuna novost za Asanža, pošto je 2010. godine, dok je čekao odluku britanskih vlasti po zahtevu Švedske da joj ga izruče, proveo devet dana u drugom londonskom zatvoru “Vondsvort”.

PROČITAJTE I OVO:  NEMA VIŠE PROVOKACIJA IZ BRISELA: Lavrov poslao SNAŽNU PORUKU Evropi zbog SRBIJE

Kada je oslobođen uz kauciju njegov advokat je uslove u zatvoru nazvao “dikensovskim”, dok je sam Asanž rekao da je u vreme provedeno u tom viktorijanskom zatvoru “imao vremena za razmišljanje”.

IZVOR;SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *