Potvrđena oslobađajuća presuda službenicima državne sigurnosti

Potvrđena oslobađajuća presuda službenicima državne sigurnosti

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem zapovjedniku sada raspuštene Jedinice za specijalne operacije Miloradu ‘Legiji’ Ulemeku i šestorici ostalih koji su sudjelovali u oružanom ustanku 2001. godine.

Konačnom presudom koja je objavljena u ponedjeljak, Žalbeni sud u Beogradu oslobodio je Milorada ‘Legija’ Ulemeka i još šest bivših pripadnika Jedinice za posebne operacije, JSO, umiješanosti u pobunu u novembru 2001. protiv srbijanske vlade na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem ,

Ostali ljudi koji su raščišćeni su Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Protić.

Odluka, donesena 14. lipnja, potvrdila je presudu Višeg suda u Beogradu iz srpnja 2018. kojom je utvrđeno da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnju da su pripadnici operativne jedinice JSO bili spremni koristiti oružje u postizanju ciljeva njihove pobune.

Žalbena presuda također je podržala stajalište Višeg suda u Beogradu da je presudno da srpska vlada nije proglasila vanredno stanje, što bi učinila da je doista došlo do oružanog ustanka i da sigurnosne službe nisu stavljene u bojnu pripravnost i nisu imali informacije da su ustavni poredak i sigurnost države i njenih građana u opasnosti ili da će doći do nasilnog preuzimanja vlasti.

Pripadnici JSO-a optuženi su da su u studenom 2001. godine blokirali glavnu ulicu u glavnom gradu Srbije i put prema gradu Vrbasu, navodno zato što je novoinstalirana demokratska vlada poslala dva njegova člana, braću Nenada i Predraga Banovića, da se sude za ratne zločine na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Dve godine kasnije, 2003., Đinđić je strijeljan ispred zgrade vlade u Beogradu u akciji koju su organizirali JSO i banda “Zemunski klan” organiziranog kriminala.

Ulemek je 2009. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Đinđića.

Foto: Printskrin/Profimedia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!