Rat zbog S-400: Saudijska Arabija preti Kataru vojnom akcijom

Pustinjska kraljevina smatra da će katarska nabavka sistema S-400 ugroziti nacionalnu bezbednost katarskih suseda u regionu Persijskog zaliva.

Saudijska Arabija navodno je zapretila „vojnom akcijom“ protiv Katara, ukoliko njen sused nabavi ruske sisteme raketne odbrane S-400, navodi pariski „Mond“, pozivajući se na izvode iz pisma koje je saudijski kralj Salman uputio francuskom predsedniku.

Juna 2017. godine Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga za podršku terorizmu. Doha je takođe optužena za mešanje u unutrašnje stvari drugih arapskih država, kao i za pružanje podrške starom saudijskom regionalnom protivniku Iranu.

Sada je saudijski dvor navodno zabrinut zbog katarskih planova da nabavi S-400, jer bi to ugrozilo nacionalnu bezbednost njegovih suseda. Prema informacijama koje je „Mond“ dobio iz Jelisejske palate, kralj Salman je u pismu izrazio „duboku zabrinutost“ zbog pregovora Dohe i Moskve o nabavci raketnih sistema.

Ukoliko bi dogovor o kupovini bio postignut, „Kraljevina bi bila spremna da preduzme sve neophodne mere za uklanjanje ovog odbrambenog sistema, uključujući i vojnu akciju“, navodi se u pismu na koje se poziva „Mond“, koje je upućeno francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, od koga se traži da izvrši diplomatski pritisak na Dohu.

Katarski ambasador u Moskvi u januaru je naglasio kako su dve zemlje u „naprednoj fazi“ pregovora o nabavci S-400. On je naglasio da ugovor o vojnoj saradnji dveju zemalja potpisan oktobra 2017. godine, tokom posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Kataru, „otvara put za Rusiju i Katar da sarađuju na polju odbrane, uključujući isporuke naoružanja, obuku vojnika i oficira, remont opreme i, naravno, saradnju specijalnih službi“.

Sistem S-400 Trijumf može da presreće i obara svaku letelicu u vazduhu: od bombardera i lovačkih aviona do dronova, balističkih i krstarećih raketa svih veličina i oblika. Njegov jedini konkurent u svetu je američki sistem patriot, koji ima skromnije karakteristike.

PROČITAJTE I OVO:  Poljska formira jedinice za borbu protiv Rusije

Iako iz Vašingtona još uvek nema komentara na aktivnosti Katara, moguće je proceniti kako će reagovati, s obzirom na to koliko su se američki zvaničnici narogušili zbog slične odluke Turske.

SAD i dalje insistiraju da tursko naoružanje treba da bude kompatibilno sa ostalim članicama NATO-a, kao i da ova zemlja oružje treba da nabavlja od „saveznika“. Grupa američkih senatora zatražila je zabranu isporuke aviona F-35 Turskoj, zato što je ta zemlja, prema njihovom mišljenju, prema SAD okrenuta „sve više neprijateljski“.

Senatori su takođe upozorili Indiju da nabavka naprednih odbrambenih sistema iz Rusije može da ugrozi odbrambenu saradnju i podelu tehnoloških znanja između Nju Delhija i Vašingtona, uz poziv Indiji da ponovo razmotri kupovinu.
IZVOR(SPUTNIK.RS)

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *