Ruski helikopteri stižu u Bijeljinu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je otvaranje remontnog centra za ruske helikoptere u Bijeljini.

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je u Sankt Peterburgu, gde bi danas trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da će Putina pozvati da poseti Republiku Srpsku. Dodik se danas sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom.

„Činjenica da se sastajem sa Vladimirom Putinom je sasvim dovoljna da se Republika Srpska primeti kao partner Ruske Federacije i da se ti sastanci održavaju u kontinuitetu, da nema hladno-vrućih, već prijateljskih i veoma srdačnih odnosa. Za mene lično je privilegija da, u kontinuitetu već desetak godina, imam sastanke sa ruskim predsednikom i da dogovaramo zvanični sastanak u Moskvi u septembru. Ostalo je još da dogovorimo datum“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je najavio i projekte saradnje Rusije i Republike Srpske.

„Prvo ćemo ovde otvoriti Trgovinsku kuću. To ne bi bila klasična robna kuća, već nešto slično. To bi bilo mesto gde bi naši privrednici na različite načine, pa i konkretnom robom, mogli da prezentuju ono što imaju. Tu bi se susretali naši ljudi i potrebe Sankt Peterburga. Problem je što mi ne možemo u kvantitetu da pratimo narudžbine prehrambenih proizvoda pre svega i ne možemo da obezbedimo kontinuitet“, rekao je Dodik.

On je najavio i saradnju sa fabrikom „Klimov“, koji se bavi reparacijom ruskih helikoptera.

„Reparacija svih helikoptera za regiju Balkana je dosad rađena u Ukrajini, a ideja je da se sada prebaci u Bijeljinu u okviru zavoda ’Orao‘ i da to bude regionalni centar za remonte. Razgovaramo sa Srbijom da se zajednički uđe u vlasništvo zavoda ’Orao‘, jer je to specifična proizvodnja“.

Dodik je najavio i dogovor o isporuci ruskih lekova u Republiku Srpsku.

PROČITAJTE I OVO:  Kim Džong Un želi da zaključi mir sa SAD

Dodik će učestvovati na plenarnoj sednici koju će voditi ruski predsednik Vladimir Putin, uz francuskog predsednika Emanuela Makrona, japanskog premijera Šinza Abea i direktorku MMF-a Kristin Lagard.

„Ja sam ponosan na sve to i treba da bude ponosan svaki budući predsednik koji izgradi odnose sa Ruskom Federacijom u kojima može da obezbedi takve sastanke, jer se taj kontinuitet mora održati. Ukoliko sadašnji predstavnici Srpske u vlasti na nivou BiH dobiju vlast u Srpskoj, mi gubimo partnere, jer će oni sačekati da vide o čemu se radi. Mi nemamo vremena za gubljenje, naše partnerstvo i odnosi sa Ruskom Federacijom moraju da ostanu neupitni“, naglasio je Dodik.

Pod Putinovim pokroviteljstvom, u Sankt Peterburgu je počeo Međunarodni ekonomski forum, koji je otvorio gubernator Georgij Poltavčenko.
IZVOR(SPUTNIK.RS)

Facebook Comments

Author: admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *