SAZNAJTE STA NAM MACKE GOVORE SVOJIM CUDNIM POZAMA?

Postoji misljenje da su macke svojeglavi kucni ljubimci i da svoje zivote zive gotovo nezavisno od vlasnika. Mozda Vas nece docekati na vratima kao psi (neke i hoce), ili se nece maziti kad im je do toga ili donijeti lopticu kad joj bacite, ali to ne znaci da macke ne komuniciraju na svoj nacin sa vama i da nemaju svoje prohtjeve i zelje.

Naime, macke svojim mjaukanjem, izvijanjem, mahanjem repom i slicnim polozajima i reakcijama pokusavaju nesto reci. Moramo ih samo znati prepoznati.

Gurkanje glavom

Kad maca gurka svojom glavicom, to znaci da je sretna i da ostavlja svoj miris na Vama. Generalno, mace svoje facijelne hormone diijele samo sa ljudima kojim mnogo vjeruju.

Siktanje

Ova mmacija reakcija je znak da joj se ne prilazi jer se mozda uzrujala i brani se. Ukoliko zelite da se smiri, ostavite je neko vrijeme da se smiri, ili je pospricajte nekim od sintetickih facijalnih feromona koje mozete naci u veterinarskim apotekama ili bolje opremmljenim pet-shopovima.

Valjanje po podu

Kad se Vasa maca izvrne na pod na ledja, zeli da Vamkaze da je silno zeljna Vase paznje i da zeli da je mazite. Ukoliko isturi stomak, pripazite jer je to za macke ranjivi polozaj i ona bi Vas mogla ogrebati.

Neprekidno mjauce

Neke vrste macaka su jednostavno pricalice kao sto je Sijamska ili Bengalska, ali ukoliko stalno mjauce, mozda trazi hranu jer je gladna. Medjutim, konstantno mjaukanje moze biti ozbiljno, tj. znak da vasu macu nesto boli pa bi bilo dobro da je odvedete veterinaru.

Tijelo zabaceno nazad

Macka se ovako postavlja kad zeli izgledati vece ili zeli da kaze da sepriprema za borbu. Ukoliko su joj oci ukosene i stanjene i ako je zube izbacila, to znaci da je spremna za napad. Nemojte je dirati. Ako joj je lijce bezizrazajno i gura glavu u vasu ruku, odmaknite se.

PROČITAJTE I OVO:  EVO IZ KOG RAZLOGA JE BOLJE IMATI PSA NEGO MAČKU

Rep ispod tijela

Kad macka zavuce svoj rep ispod tijela, to moze da znaci da je nervozna ili se osjeca ugrozeno pa ne zeli nikakvu interakciju.

Mahanje repom

U ovom slucaju macka je uznemirena i spremna za ogrebati. Izbjegavajte macku koja kruzi i mase repom jer se u ovom trenutku nikad ne zna kako moze odreagovati

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *