Školske knjige bosanskih Srba podučavaju istu ratnu povijest kao i Srbija

Školske knjige bosanskih Srba podučavaju istu ratnu povijest kao i Srbija

Od sljedeće školske godine udžbenici povijesti srednjoškolaca u entitetu Republike Srpske sa dominacijom Srba, bit će usklađeni sa Srbijom, dijeleći ista stajališta o ratu 1992-95.

Republika Srpska spremna je uvesti nove udžbenike povijesti za srednjoškolce koji će uključivati ​​rat u Bosni i Hercegovini 1992.-95., Kao dio tekućeg projekta objedinjavanja školskih kurikuluma sa Srbijom, rečeno je entitetskom ministarstvu obrazovanja BIRN-u.

„U osnovnim školama u Republici Srpskoj od rujna 2018. godine uveden je novi udžbenik za deveti razred, a od sljedeće školske godine, 2019.-20., U uporabi će se novi udžbenik za gimnazije trećeg i četvrtog razreda tema građanskog rata u Bosni bit će jedna od tema ”, rekao je ministarstvo Republike Srpske BIRN-u u pisanoj izjavi.

Raniji udžbenici povijesti u Republici Srpskoj sadržavali su samo nekoliko općih činjenica o ratu.

Ministarstvo je također navelo da Pedagoški zavodi Srbije i Republike Srpske rade na usklađivanju sadržaja za takozvani ‘nacionalni’ skup predmeta u nastavnom planu i programu – jezik, istorija, geografija i znanje o prirodi i društvu.

‘Nacionalni’ predmeti u bosanskim školama podučavaju se različito, prema etničkoj pripadnosti učenika, ovisno o tome jesu li bošnjački, hrvatski ili srpski.

Zabrinutost je pokrenuta prošle godine kada je projekt počeo prošle godine da je potez Republike Srpske da ujedini školski program sa Srbijom nacionalistički potez usmjeren na stvaranje homogenog srpskog identiteta .

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini rekla je da pozdravlja regionalnu suradnju kao način za unapređenje pomirenja i međusobnog razumijevanja, ali upozorila je da je reforma nastave povijesti dug, osjetljiv i kompliciran proces u postkonfliktnim društvima.

„Uključivanje sadržaja koji se odnosi na događaje između 1992. i 1995. važno je pitanje na koje odgovorne obrazovne vlasti treba da se bave, ali to mora biti učinjeno na inkluzivan i nepristran način“, ambasador Bruce G. Berton, šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Hercegovina, rekao je BIRN-u u pisanoj izjavi.

Berton je napomenuo da Smjernice za pisanje i vrednovanje udžbenika povijesti za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini, koje su usvojila sva ministarstva obrazovanja u zemlji, kažu da bi autori udžbenika trebali smanjiti količinu informacija koja se odnosi na političku povijest i da udžbenici trebaju biti objektivna, znanstveno utemeljena i usmjerena na izgradnju međusobnog razumijevanja, pomirenja i mira u zemlji.

“To također znači da udžbenici trebaju sadržavati različite povijesne izvore o određenim događajima kako bi se potaknuo dijalog i izgradila tolerancija”, rekao je Berton.

Sarajevska politička analitičarka Zlatiborka Popov Momčinović rekla je za BIRN da je ključno da su sve lekcije i udžbenici uravnoteženi i da se temelje na činjenicama.

“Mi kao postkonfliktno društvo trebamo učitelje koji neće protumačiti nijednu činjenicu u određenom političkom okviru, tako da oni [nastavnici] moraju biti svjesni toga tijekom obrazovnog procesa”, rekao je Popov Momčinović.

“Obrazovni sustav, posebno u Bosni i susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj, mora biti bez ideologije, a to se u ovom slučaju najviše tiče”, dodala je.

Pedagoški zavod Republike Srpske tvrdio je da su školske knjižice u Srpskoj i Republici Srpskoj već slične i da je potrebno mijenjati samo dio njihovog sadržaja.

„Ne želimo nikoga povrijediti uzimajući u obzir zaštitu identiteta srpskog naroda. Ne zamjeramo drugima da isto rade. Od 2002. godine, bošnjački studenti u Republici Srpskoj imali su nacionalnu grupu predmeta, kao i studenti hrvatske nacionalnosti [etničke] “, rekao je Predrag Damjanović, direktor instituta, za medije 2018. godine, kada je plan uveden.

Foto: Arhiva/Printskrin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

error: Content is protected !!