Svakog dana novi slučaj karcinoma: Lekar sa Kosova otkrio koliko su teške posledice NATO bombi

Statistika crna i preteća
Srbi na Kosovu danas pet puta više obolevaju od raka nego pre NATO bombardovanja 1999. godine, upozorava dr Milan Ivanović, direktor Kliničkog bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici! Ivanović kaže da nema nikakve sumnje da je ova crna statistika posledica dejstva osiromašenog uranijuma iz projektila koje je Alijansa bacila na našu zemlju tokom agresije.
gradom
Prema njegovim rečima, već 2000, prve godine posle bombardovanja, broj obolelih od karcinoma među kosovskim Srbima, porastao je za 220 odsto u odnosu na 1998, a od 2010. godine beleži se prava epidemija kacera. Kako kaže, situacija među albanskim stanovništvom je još gora, ali oni su dobili direktivu da ćute o tome.

Nije gotovo
Dr Milan Ivanović kaže da s u budućnosti na kosovu može očekivati još veći broj obolelih od raznih oblika karcinoma.

– Može se reći slobodno da je broj obolelih od raka među Srbima na Kosovu danas čak pet puta veći u odnosu na vreme pre bombardovanja. Nema nikakve sumnje da je uzrok toga osiromašeni uranijum iz NATO bombi. Samo u prvoj godini posle agresije, dakle tokom 2000, imali smo 220 odsto više slučajeva karcinoma, nego 1998. godine. A onda je posle 2010. godine na Kosovu usledila prava epidemija karcinoma. Sve do 2016. godine broj obolelih se drastično povećao i što je najgore, taj rast se očekuje i u godinama koje slede. Ovo govorim samo oslanjajući se na podatke iz naših bolnica na Kosovu, a treba opomenuti da se mnogi oboleli leče u centralnoj Srbiji – otkriva Ivanović.

On kaže da je situacija u južnim krajevima Kosova, gde su Albanci većina, još gora.

– Među Albancima takođe postoji nezapamćen porast obolelih od karcinoma, ali oni o tome ne govore. Imaju direktivu da ćute jer im ne ide u prilog da optužuju NATO i svoje mentore koji su im omogućili tzv. nezavisnost – dodaje Ivanović.

Radiolog iz Kosovske Mitrovice Vlastimir Cvetković napominje da se u delovima naše južne pokrajine u kojima žive Srbi gotovo svakog dana pojavi novi slučaj karcinoma.

– Zvaničan broj obolelih među Srbima na Kosovu tokom 2016. godine j 194, ali tu nisu uračunati oni koji su se javili lekarima u privatnim klinikama i u bolnicama u centralnoj Srbiji. To u prvodu znači da se svakog dana jedan novi slučaj karcinoma – kaže Cvetković.

Kontrola terena

Predsednik udruženja “Milosrdni anđeo” doktor Nebojša Srbljak, koji skoro dve decenije istražuje štetnost po zdravlje od NATO bombardovanja, kaže da bi država mogla da smanji broj obolelih i umrlih od raznih vrsta karcinoma koje je izazvao osiromašeni uranijum.

Ministar Vulin sa kongresmenom SAD: Srbija ne prihvata Kosovske snage bezbednosti

– Ssa jedne strane potrebno je uraditi dekontaminaciju terena, ali i strogu kontrolu hrane i vode. Sa druge, neophodno je uvesti obavezne sistematske preglede ljudi, raditi tumor-marker – kaže doktor Srbljak.
IZVOR(SRBIJA.DANAS)

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *