Za i protiv ustaša: U Blajburgu danas miting i kontramiting

Austrijske vlasti očekuju da će skoro 15.000 ljudi učestvovati na današnjoj komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da se zabrani, jer se radi, kako je više puta naglašeno, o najvećem okupljanju profašista i desničara-ekstremista u Evropi.

Prema programu najpre će biti dat pomen na groblju, a u podne će biti održana misa na Lojbaher feldu, gde se nalazi spomenik ubijenima.

Prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu biće održane i demonstracije protiv tog skupa.

Ovo je vrhunac: Jedina država koja slavi naciste, „evropski“ kažnjava Srbiju
Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što Vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u Zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore tokom mise, kao i nošenje uniforma i simbola, transparenata sa desničarskim sadržajem, točenje alkohola i štandove za prodaju.

Skoro 300 policajaca će ove godine nadzirati komemoraciju.

Inače, prošle godine je u Blajburgu zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma podneto 12 prijava.
izvor(sputnik.rs)

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *