ZAEV BI DA PONIZI MAKEDONCE: POPUSTIO PRED ALBANCIMA! Tvrdi da ima većinu za ustavne amandmane!

Nova sednica Sobranja, koja je danas dva puta otkazivana, još nije zakazana, ali je portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana.

Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.

Premijer Makedonije i lider vladajućeg SDSM Zoran Zaev i predsednik opozicione albanske partije Besa Bilal Kasami postigli su dogovor, čime je Zaev obezbedio dvotrećinsku većinu za izglasavanje ustavnih amandmana koji su dogovoreni u okviru Prespanskog sporazuma sa Atinom o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija. Za sporazum će glasati i četiri bivša poslanika VMRO-DPMNE.

Prema pisanju makedonske štampe, Kasami je odustao od prvobitnog zahteva da se iz Ustava Makedonije izbaci prefiks “makedonski” ispred reči državljanin, pod uslovom da se taj detalj reguliše Zakonom o državljanstvu. Nije objašnjeno šta to tačno znači.

Politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je ovo natezanje pokazalo da nije bilo tačno ono što su danima govorili iz SDSM da imaju većinu.

– Veliko je pitanje kako će to Zaev prodati Makedoncima, ali i da li će to biti prihvatljivo za grčku stranu. Ovde se radi o najdelikatnijoj odrednici iz sporazuma, a to je definisanje državljanstva. U Ustavu piše da “državljanstvo makedonsko/građanin Republike Makedonije”, a prema sporazumu to treba da bude dopunjeno sa odrednicom i da glasi ovako: “državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije” – objasnio je Đorđevski.

On kaže da je to čista besmislica, jer je logično da ako imate pasoš neke države da ste njen državljanin, a ne da ste etnički određeni.

– Trenutno je najveći problem što se iza kulisa prave različiti i rizični dogovori, od ucena, preko potplaćivanja, do davanja raznih ustupaka. A sve to će se u budućnosti prelomiti preko pravne države – dodaje Đorđevski.

PROČITAJTE I OVO:  MOŽE SAMO DA SANJA! Veselji hoće Preševo, Medveđu i Bujanovac, ali ne kroz razmenu teritorija

Podsećanja radi NATO je nedavno od Skoplja zahtevao da zaključno sa 11. januarom, a najkasnije 15. januara, postigne saglasnost o sporazumu sa Grčkom. Sednica Sobranja, koja je danas dva puta otkazivana, još nije zakazana, ali je portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana.

Podsetimo, referendum u Makedoniji o sporazumu sa Grčkom je održan prošle godine i nije uspeo, ali je očigledno da Zaev želi da ponizi svoje sunarodnike nepoštujući njihovu volju.

– Odluka na referendumu nije usvojena, jer nije glasalo više od polovine od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak (1.806.336) – rekao je predsednik DIK Oliver Derkoski.

IZVOR;SRBIJA.DANAS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *