PODELITE SA PRIJATELJIMA

Poznato je da sve što majka konzumira, u većoj ili manjoj mjeri, prelazi u njeno mlijeko, a tako dospijeva i u bebin organizam. Međutim, postavlja se pitanje šta napraviti kada se majka razboli i koji su to lijekovi koji su dozvoljeni dojiljama, a da pri tome ne ugroze svoje i bebino zdravlje.
Pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić istakla je kako dojilje i dojenčadi spadaju u osjetljivu kategoriju stanovništva te da su samim tim i podložnije prehladi i virozama. Pojasnila je kako se zbog toga uvijek savjetuje da imaju raznovrsnu i umjerenu ishranu kako bi time ojačale imunitet.

“Praktički, humano mlijeko se producira iz onog što majka pojede, ali i iz nutrijenata sadržanih u njenom organizmu. Dojenje je jedan zahtjevan proces u kojem dojilja treba imati i adekvatnu njegu, ishranu i unos tečnosti. Ukoliko uzmemo u obzir da je zima doba prehlada, gripe i viroza i da u tom slučaju posebno dolazi do obolijevanja respiratornih bolesti, pogotovo gornjeg disajnog puta, a ako uz sve to dodamo i zatvorene prostore u kojima boravimo i nemogućnost prozračavanja onda to sve pogoduje obolijevanju trudnica, dojilja i male djece. Kada je riječ o dojiljama one bi pogotovo trebale izbjegavati neprozračene zatvorene prostore jer se kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem) sve te infekcije šire u okolini”, navela je doktorica Junuzović-Kaljić.

Doktorica Junuzović-Kaljić u slučaju prehlade ili gripe savjetuje majkama danose zaštitnu maskukako infekciju ne bi prenijela na dojenče. Dodala je da u slučaju povišene temperature, dojilja može popiti paracetamol, ali prvenstveno da je tuširanjem pokuša sniziti.

“Pogotovo je bitno snizi ti temperaturu na dojkama jer je beba odbija ukoliko je vruća zbog toga što je to jednostavno za njih nepoznat osjećaj. Postoje situacije u kojima dojilje obole od bakterijskih bolesti i u tom slučaju kada je potreban antibiotik moraju se konsultovati sa porodičnim doktorom, ali i onim koji je vodio njenu trudnoću ili čak ginekologom. Oni će odrediti koji su to antibiotici koji se mogu koristiti sa sigurnošću uz dojenje, a da se ne dovedu u rizik ni majka ni beba”, navela je doktorica Junuzović-Kaljić.

Doktorica je naglasila kako mnoge dojile i trudnice piju redovno svoje terapije zbog nekih prethodnih dijagnoza, a koje ne smetaju dojenju niti ga ugrožavaju.

“Najgora opcija bi bila da majka prema nekom svom nahođenju izabere i koristi neki lijek bez konsultacije ljekara. One u tom pogledu trebaju biti vrlo osviještene i oprezne. Međutim, indikacija za upotrebu antibiotika je nešto što je vrlo specifično i po tom pitanju moramo biti striktni. Ako je dojilja bolesna u toj mjeri da su joj preporučeni antibiotici to mora biti samo u dogovoru sa porodičnim ljekarom ili ginekologom specijalistom koji će se upravo ravnati pri izboru antibiotika s time što je riječ o dojilji. Pri tome, majka se ne smije dovoditi u rizik. To treba odlučivati doktor koji je najbolje poznaje i koji je vodio trudnoću”, navela je doktorica.

U slučaju glavobolje i drugih bolova, doktorica savjetuje da dojilje koriste paracetamol i kao analgetik, naravno u propisanim dozama te da se za sva druga sredstva protiv bolova konsultuje sa ljekarom.

“Kada je riječ o probavnim tegobama, dojilje mogu koristiti probiotik ili ukoliko je riječ o dijareji postoje crijevni antiseptici koji ne ulaze u sistem već djeluju u crijevima”, istakla je doktorica Junuzović-Kaljić.

Doktorica je ipak istakla da uvijek treba pribjegavati prirodnijem načinu zaštite od bolesti i jačanja imuniteta jer će se time i dijete zaštititi kroz majčino mlijeko. Dodala je da zapravo i jeste suština da putem dojenja neispitane materije ne dopru do djeteta.

“Ukoliko je dojilja prehlađena treba pojesti vruću supu, piti čajeve i cijeđene sokove. Također, uravnotežena i raznovrsna ishrana je upravo ono čemu treba težiti tokom dojenja i to doprinosi jačem imunitetu. Po potrebi, naravno, mogu koristiti suplemente i preparate koji su multivitaminski i posebno dizajnirani za dojilje”.

 

IZVOR:TNTPORTAL.BA

Facebook Comments