PODELITE SA PRIJATELJIMA

Romska pijaca nevesta je običaj koji se praktikuje u Bugarskoj, a glavni akteri su mladi Romi iz zajednice Kalaidži

Kalaidži je stara drevna zajednica Roma u Bugarskoj koja vekovima neguje svoju tradiciju kroz niz verovanja i običaja. Ukoliko posetite Staru Zagoru u Bugarskoj prve subote pravoslavnog posta, verovatno ćete zateći ceo grad na kolektivnom veselju.

Ljudi se vesele, piju, igraju, pričaju i jedu. Sve je upriličeno na poljani izvan grada. U pitanju je “Romska pijaca nevesta”.

Mlade tinejdžerke sa teškom šminkom, komplikovanom frizurom i novima haljinama igraju i upoznaju se sa momcima. Majke ih prate, ponosne na činjenicu da su njihove ćerke stasale dovoljno da ispoštuju tradiciju svog naroda.
Kalidži vode komplikovane pregovore, cenjkaju se oko neveste koju će kupiti, a potom dovesti kući.

Ljubav je samo sporedna stvar. Ono što je važno je miraz. Devojke od 15 godina znaju, da kada se udaju tu prestaje njihov život za koji su do sada znale i počinje onaj u kojem su supruge, a potom majke.Ova polunomadska populacija Roma poznata je po svom drevnom zanatu pravljenju i popravljanju lonaca, tiganja i kotlova. Obično žive u zabačenim selima, daleko jedni od drugih. Devojkama i ženama nije dozvoljeno da se sastaju ili zabavljaju ni sa jednim muškim članom.

Najvažnije je da devojka bude nevina, kako bi porodica mogla da je proda za veliku sumu novca. Inače, ako je poznato da devojka nije nevina ona se daje po najnižoj mogućoj ceni.Ovo je jedina prilika gde devojke smeju da komuniciraju sa muškarcima izvan njihove porodice.

Upoznavanje drugim danima ili van ove manifestacije nije dozvoljena. Tinejdžerke su uvek u pratnji članova porodice koji ih pažljivo čuvaju. Takođe, brak van njihove zajednice je tabu.- Muškarci ne kupuju ženu, već njenu nevinost! Ako je zaista lepa, cena može da poraste. Tradicija je da ove porodice udaju svoju ćerku između njene 16 i 20 godine. Većina devojčica ne pohađa više od osam razreda osnovne škole, jer se veruje da bi neko mogao da ih “ukrade” posle šesnaeste godine. Tada ih roditelji zatvaraju u kuću, ispričao je Velču Krustevu, etnograf za Njujork tajms.Međutim, ova tradicija je ozbiljno poljuljana upravo zbog činjenice da mladi Romi više ne žele da im roditelji ugovaraju brakove. Sa mobilnim telefonima dobili su uvid u svet koji ih okružuje.

Kalaidžije se danas sve manje bave proizvodnjom lonaca, jer su danas jeftiniji oni iz Kine. Stoga se muškarci iz ove Romske zajednice danas sve više bave graševinarskim radovima. Oni odlaze u druge države kao nadničari, a kada se vrate polako u svoju zajednicu donose običaje drugih kultura.Starije žene Kalaidžija sve više se zalažu da autonomiju. One žele da “izađu” iz kuće, ali loše obrazovanje i ekonomska nestabilnost ih sprečava u tome.

Do tada pijaca nevesta i dalje traje, ali u dosta manjem obimu.

IZVOR:ZENABLIC.RS

Facebook Comments