PODELITE SA PRIJATELJIMA

Zbog ljubavi prema Milutinu i zajedničkoj želji da se vrate na njegovu djedovinu u selo Zlot nadomak Bora, doktorka Dragana Tobić je stomatologiju zamijenila prostranim livadama i na starom porodičnom imanju zajedno sa suprugom stvorila svoju oazu.

Njih dvoje sada njeguju stado od 80 svrljiških pramenki i iako kažu da imaju dosta posla koji zna da bude naporan, ipak ističu da je uz ljubav sve lakše.

Doktorku stomatologije je put iz rodne Ivanjice vodio u Beljevinu nedaleko od Bora. Od zapada ka istoku je kaže pošla kada je u Beogradu srela Milutina, u srcu pastira, koji je oduvijek sanjao da se vrati na djedovinu, piše RTS.

– Imao sam sreću u životu što sam imao jednog čoveka pored sebe, to je moj pradeda, s kojim sam proveo većinu vremena u djetinjstvu. On je meni usadio tu ljubav prema ovcama i mislim da me to i vratilo ovde – kaže Milutin Tobić iz sela Zlot.

Prije nekoliko godina kupili su stado od 80 svrljiških pramenki. Subvencija od 7.000 dinara po umatičenoj ovci i pomoć države pri kupovini grla dali su dobar vetar u leđa mladim povratnicima na selo.

Prva sezona muže bila je izdašna – mlijeko su pretvorili u 200 kilograma sira za koji se unaprijed interesuju beogradski kupci. Dragana svoju ordinaciju poseti nekoliko puta mjsečno, pa u Beograd ponese proizvode i kaže jedva čeka da se vrati u svoju oazu slobode.

– Koliko god da je naporan dan i koliko god da iziskuje energije fizičke, kada vam dođu štenci, kada vam dođu jaganjci i ovčice, to pruža jednu veliku dozu ljubavi i mira – poručuje Dragana Tobić iz sela Zlot.

– Ta ljubav najviše i gura ovo sve, ima puno posla, ali sve se to izdrži – dodaje Milutin.

Po grlu bude i do 1,5 litar mleka, a za kilogram sira potrebno je oko četiri litara. Mleko se ne kuva, kajmak ne skida, usiri se na tradicionalan način, pa u gazi vezuje na takozvane čvorove i cijedi pod tegovima. Dio se samo usoli da dobije na jačini, a dio i odimi, sve po želji kupca.

Sa šest hektara imanja ovcama spremaju hranu za zimu kada prestaje period paše i muže i kada se najviše raduju novim jaganjcima.

– Selekcija se radi, najbolje primerke za nas ostavljamo, dajemo prijateljima – navodi Milutin.

U Beljevini za sada uz stado Tobića ima još samo jedna farma od šezdesetak ovaca. Za početak dovoljno da budu vesnici novih bačija – čuvari duge tradicije ovčara istočne Srbije.

IZVOR:SRPSKAINFO.COM

Facebook Comments