PODELITE SA PRIJATELJIMA

Odnosi Srba i Albanaca posmatraju se uglavnom kroz kosovsko pitanje, ali ima i drugačijih priča. Dok su odnosi Srba i Albanaca na Kosovu napeti, zanimljiv je fenomen da kosovski Srbi sve češće buduće supruge traže među Albankama, ali ne sa onima s Kosova nego iz Albanije.

Kada su Leonora i Časlav zaključili brak prije četiri godine, slabo da su znali čak i par riječi na jeziku ovog drugog. Danas, tridesetšestogodišnja Leonora iz Tirane ne samo sa suprugom već i sa djecom Ognjenom i Lenom govori srpski.

Dosta mi je bilo teško na početku, nisam znala ništa, tri do šest mjeseci mi je baš teško bilo. Nisam razumjela jezik ni šta me pitaju, sada razumijem baš dobro. Ovamo govorim srpski, volim da znaju jezik kada idu u školu za drugare, za sve treba prvo da znaju spski, pa kada poraste neka zna i albanski, treba i tamo kada idemo da govori”,kaže Leonora Balja Todić.

Do ideje da ženu počne da traži u Albaniji, Časlav je, kako kaže, došao zahvaljujući poznanicima, i za to je angažovao i posrednika.

“Dođe, uzme me ovaj iz Prizrena, u Lipjane kolima, sa njim za Albaniju, tamo nas čekao drugi čovjek. Sviđa se ne sviđa, jedan put, drugi put, treći put, šesti put je bilo sreća, tu je dao Bog dva djeteta, sina i kćerku”,objašnjava Časlav Todić.
Odnosi između Srba i Albanaca na Balkanu se zbog kosovskog pitanja smatraju zategnutim. Na terenu, život je učinio svoje dovodeći do pozitivnih primjera, kao što je ovaj u selu Skulanevo.

Časlavov otac Čedomir kaže da postoje ljudi koji se ne slažu sa izborom njegovog sina, ali da je on veoma zadovoljan.

“Inače što je ona Albanka pet para ne dam ja. Svako mi kaže svaka ti čast, a neke budale kažu – uzeo si Albanku”, rekao je Čedomir.

Časlav kaže da njemu nije bitno da li je njegova žena muslimanka ili katolkinja. Za njega ne bi bio problem i ako bi to bila Albanka sa Kosova.

Na Kosovu postoji više od 100 brakova ove vrste, u kojima su mladoženje Srbi sa Kosova, a žene Albanke iz Albanije.
Ovaj trend takodje ja prisutan i u Srbiji i sve vise brakova se sklapa izmedju mladozenja iz Srbije i Albanki

IZVOR:N1info.ba

Facebook Comments