PODELITE SA PRIJATELJIMA

Iako je 21. vek, Kalderaši u brak stupaju veoma mladi

“Kada su mi našli muža, nisam ga volela – ali to nije bilo ni važno jer su oni (roditelji) već izabrali. To su naši običaji – ako vam se ne dopada vaš budući muž, vi ne možete ništa da uradite po tom pitanju. Kasnije ćete naučiti da ga volite,” priča mlada Kasandra i smeši se dok pere suđe.

Ona se udala pre godinu dana i sada živi suprugom Jašom koji ima dvanaest godina. Žive u zajednici u malom mestu gde žive Kalderaški Romi. Ovi Romi žive u Rusiji više do jednog veka, čuvajući svoje običaje od zaborava. Iako su njihove pesme i plesovi uglavnom zaboravljeni, jednog običaja se Kalderaši i dalje drže: venčanje maloletnika.

ako je 21. vek, Kalderaši u brak stupaju veoma mladi. Dečaci se venčavaju od desete do dvanaeste godine, dok se devojčice udaju od petnaeste do šesnaeste godine.

Romi Kalderaši stigli su iz Rumunije u Rusiju krajem devetnaestog veka. Njihovo ime je izvedeno od rumunske reči za kotao jer su bili poznati po izradi i prodaji lonaca. Kalderaše ne treba mešati sa takozvanim ruskim Romima, koji u Rusiji žive vekovima i imaju svoju kulturu.

Kalderaši govore romskim dijalektom sa elementima rumunskog i ruskog jezika, mada i tečno govore ruski.

Na roditeljima je da pronađu mladu ili mladoženju za svoje dete i uopšte nije bitno da li se deca poznaju međusobno. Kalderaški veruju da će se deca na kraju zavoleti i naučiti da žive u braku.

Za mladu se plaća pozamašan miraz, zlatnicima, u vrednosti od nekoliko hiljada dolara. U prošlosti je mladoženjia porodica mladoj morala da kupi haljine koje bi ona nosila narednih 10 godina, ali danas mlade više vole da dobiju novac, kako bi same birale sebi haljine koje su moderne.

Tokom romskog venčanja, mlada i mladoženja se ne ljube, ne igraju zajedno, pa čak i ne razgovaraju. Ne žuri se jer će imati ceo život da se upoznaju. Osim toga, pošto su oni još deca, njihova veza će još neko vreme biti platonska.

Mladoženjini roditelji su dobro platili mladu i sada očekuju od nje da bude vredna. Prvih nekoliko godina briga o kući i porodici biće glavni zadatak mlade supruge. Posle će joj biti dozvoljeno da počne da zarađuje novac gatanjem.

Romsko venčanje je veliki događaj za celu zajednicu: to je obred prelaska u život odrasle osobe, ali je i način zaštite tradicije Kaldaraša. Iako uključuje stupanje u brak sa potpuno nepoznatom osobom i sticanje mnogih dužnosti u mladosti, venčanje ostaje jedna od najlepših događaja u životu jednog Kaldaraša.

Detaljnije pogledajte na snimku ispod:

IZVOR:ESPRESO.CO.RS

Facebook Comments