PODELITE SA PRIJATELJIMA

Svako je nekada imao priliku da se susretne sa upornim kašljem, koji je jako neugodan, a odim toga i sprečava nas da obavljamo neke poslove. U takvim slučajevima tražimo bilo kakvo rješenje koje bi nam moglo pomoći da se riješimo tog kašlja.

Uglavnom smo do sada uzimali neke lijekove sa kojima smo mislili da ćemo se riješiti kašlja, ali oni nemaju baš neki poseban učonak i olakšavaju tegobe samo na neko vrijeme.

Umjesto što koristite sve te lijekove, mnogo bolje bi bilo kada biste pripremili sebi neki od prirodnih lijekova sa kojima ćete moći pravo da djelujete odnosno da pomognete svom organizmu i riješite se kašlja. Obloge od meda pokazale su se fantastičnim i pomažu u uklanjanju kašlja, naročito kod djece!

Sada ćemo vam otkriti i recept kako da ih pripremite!

Potrebni sastojci:

domaći med
maslinovo ulje
brašno
Priprema:

Prvo trebate da pomiješate mali brašna i maslinovog ulja i dobro umiješate, a onda dodajte i med. Smjesu dobro izmiješajte kako biste dobili je jednaku smjesu, te je onda stavite na salvetu. Preko postavite gazu.

Gazu postavljate na leđa ili na prsa, pa je fiksirajte sa ljepljivom trakom kako se ne bi pomicala, nego da može cijelo vrijeme da djeluje. Ukoliko ovo stavljate djeci, onda to trebate tri sata prije nego oni krenu na spavanje.

BONUS:

Tokom metabolizma tijelo prebacuje kalorije dobijene iz hrane u energiju. Ona obezbeđuje vitalne procese, kao što su disanje, rad srca i regeneraciju kože. Ako se metabolizam uspori, osoba dobija višak kilograma, ne može da smrša, čak ni dijetom.

Nakon 35 godine, metabolizam se znatno usporava, kilogrami se nagomilavaju i sve je teže kontrolisati težinu.

Znaci usporenog metabolizma su:

-Osoba dobija na težini iako se hrani normalnom hranom. Kilogrami se talože na struku i stomaku.
-Osjećaj umora je stalno prisutan, radna sposobnost se smanjuje, koncentracija opada.
-Koža na tijelu je suha, ljušti se i pokrivena je osipom.
-Nokti se listaju, slabi su i slabo rastu.
-Kosa  se proređuje i dosta je “tanja”.
-Često osoba pati zbog jake glavobolje, pojavljuju se migrene.
-Spor metabolizam znači i da je osobi stalno hladno, čak i ako se obuče dobro.
-Jača želja za slatkišima.

Šta usporava metabolizam:

Manjak kalorija – ljudi koji osjete da se goje, mahom prelaze na dijete, smanjuju unos kalorija. Tijelo tada taloži hranljive materije i vitamine, uporavajući metabolizam još više.

Prestanite se ograničavati: pravilno jedite, kuvajte raznoliko, ali izbacite slatkiše i prazne kalorije.

Nedostatak proteina: Uz dovoljan unos proteinskih proizvoda, metabolička stopa raste za 30%, primijećuje se toplotni efekat sagorijevanja masti i ugljenih hidrata.

Statičan način života: To je problem savremenog čovjeka. Previše se vozimo automobilima, autobusima, premalo hodamo, krećemo se… Svaka dijeta bez kretanja, nema smisla. Lekari preporučuju 20 do 40 minuta dnevno za sport.

Hronični nedostatak sna: Ako spavate manje od 7 do 8 sati, tijelo doživljava  stres. Pokušavajući da vrati energiju, potrebno mu je više hrane. U prosjeku, nenaspavana osoba pojede od 300 do 500 kalorija više. Dnevno spavanje ne popravlja situaciju! Potrebno je noću da spavate duže do 7 sati.

Slatki napici: Tijelu je potrebna voda, ne sok, kafa ili čaj. Ako često pijete kafu sa šlagom, smutije, sokove, čajeve, vaš metabolizam će se usporiti zbog viška šećera.

Odbijate vježbe snage zbog kardio vežbi: da biste ubrzali metabolizam počnite da jačate mišiće. 10 minuta vježbanja sa tegovima ubrzava metabolizam za 7 %.

Da biste ubrzali metabolizam: promijenite  ishranu, više se krećite, spavajte duže!

 

IZVOR:BLICSERVISVIJESTI.INFO

Facebook Comments