PODELITE SA PRIJATELJIMA

Rizvi je gotovo dve decenije bio zadužen za ova pitanja i imao funkciju zamenika sekretara Odeljenja za imigraciju, u januaru je kritikovao tamošnje vlasti zbog postupanja prema srpskom teniseru.

On je tekst počeo sa jednom veoma bitnom konstatacijom.

– Odgovori koji su zvaničnici unutrašnjih poslova nedavno dali Senatu u o postupanju Ministarstva u slučaju Novaka Đokovića bili su ‘dimna zavesa’ u kojoj se prikriva stvarnost direktnim dezinformacijama.

Rizvi insistira na dva ključna pitanja u ovom procesu, na koja nisu dati odgovori.Zašto Đoković nije stavljen na listu za uzbunu (MAL) i zašto mu nije odmah odbijena viza od samog početka s obzirom na njegove javne izjave protiv vakcinacije?

Zašto su ostali teniseri i zvaničnici bili u potpuno istoj situaciji kao i Đoković, omogućeno im je da dođu, pre nego što je Đokoviću ukinuta viza 6. i 7. januara?Na ova pitanja nikada nismo dobili odgovor jer se svima žurilo oko samog procesa, te je sve maksimalno ubrzano i na taj način je veoma lako prikriveno.

Sekretar Peculo dao je Senatu veoma pogrešan razlog za ovaj previd.

Rekao je da: – To ne bi napravilo nikakvu materijalnu razliku, utoliko što – da je to bio kriterijum ili element donošenja odluka koji bi potencijalno sprečio davanje vize, onda bi službenik dao težinu tim… razmatranjima…Nije relevantno za davanje vize 408 da bi se ta pitanja uzela u obzir.

Dakle ključna stvar je već pomenuti MAL odnoso lista za uzbunu, koja je na četiri problema, kako Rizvi kaže, koja daju stavljaju veliku sumnju na slučaj Novaka Đokovića.1. Prva mogućnost jeste da su visoki zvaničnici u Kanberi upozorili ministra na kontroverzni molbu, kako je mogla da bude okarakterisana ona Đokovićeva za ulazak u Australiju, ali to nije urađeno.

Ne postoji nikakav odgovor vlasti zbog čega ništa nije urađeno tim povodom, ali koliko je to česta praksa najbolje govori činjenica da je na osnovu kontroverzne molbe čak 700.000 ljudi na MAL-u.

2. Na drugom mestu je propust po pitanju zdravstveni zahtev u Zakonu o migracijama, koji daje diskreciono pravo vlastima da uskrate nekom ulazak u zemlju ako on ugrožava javno zdravlje.

To je bio upravo jedan od argumenata vlasti na suđenju protiv Novaka, ali to nije urađeno pre toga iako se dobro znao Đokovićev stav o vakcinaciji i da može da bude “opasan” po javno zdravlje.

srbijadanas.com

Facebook Comments