PODELITE SA PRIJATELJIMA

Kalaidzi je stara drevna zajednica Roma u Bugarskoj koja svoju tradiciju njeguje stoljećima kroz niz vjerovanja i običaja.

Posjetite li Staru Zagoru u Bugarskoj prve subote korizme prema julijanskom kalendaru, vjerovatno ćete zateći cijeli grad u kolektivnom veselju. Ljudi se zabavljaju, piju, plešu, razgovaraju i jedu. Glavna proslava je na polju izvan grada. To je “Romska pijaca nevjesta”.

Mlade tinejdžerice s teškom šminkom, kompliciranim frizurama i novim haljinama plešu i upoznaju mladiće. Slijede majke, ponosne na činjenicu da su njihove kćeri dovoljno odrasle da poštuju tradiciju svog naroda. Kalidži vode komplicirane pregovore, cjenkaju se oko mladenke koju će kupiti i potom dovesti kući. Polunomadsko romsko stanovništvo poznato je po svom drevnom zanatu izrade i popravka lonaca, tava i kotlova. Obično žive u udaljenim selima, daleko jedni od drugih. Djevojkama i ženama nije dopušteno upoznavati se družiti s bilo kojim muškarcem izvan najuže porodice, sve kako bi postigle bolju cijenu.

vo je jedina prilika u kojoj je djevojkama dopušteno komunicirati s muškarcima izvan njihove porodice. Izlasci drugim danima ili izvan ovog događaja nisu dopušteni. Tinejdžerice su uvijek u pratnji članova porodice koji ih pažljivo paze. Također, brak izvan njihove zajednice je tabu. Zato, iako ovaj sajam predstavlja kraj života kakvog poznaju, djevojke su mahom vesele jer po prvi put su u velikom mješovitom društvu.

Najvažnije je da je djevojka nevina, kako bi je porodica mogla prodati za veliku svotu novca. Inače, ako se zna da djevojka nije nevina, daje se po najnižoj mogućoj cijeni.

  • Prosječna cijena mladenke je oko 290 – 350 dolara, ali meni je porodica ponudila 3500 dolara za Pepu, ali joj još nisam dao, a za Rosi mi je ponuđeno čak i više. Jako sam sretan kada momci licitiraju puno novca. To znači da su djevojke lijepe. Dečki ih vole – hvali se Vera, majka 15-godišnje Pepe i 19-godišnje Rosi
  • Muškarci ne kupuju ženu, već njezino djevičanstvo! Ako je stvarno lijepa, cijena može porasti. Tradicija je za ove porodice da udaju svoju kćer između 16. i 20. godine. Većina djevojaka ne ide više od osam razreda osnovne škole, jer se vjeruje da bi ih neko mogao “ukrasti” nakon šesnaeste godine. Tada ih roditelji zatvaraju u kuću – rekao je etnolog Welch Krustevu, za New York Times.
  • Ali, ta je tradicija ozbiljno uzdrmana upravo zbog činjenice da mladi Romi više ne žele da im roditelji ugovaraju brakove. S mobitelima su dobili uvid u svijet oko sebe. Limari se danas sve manje bave proizvodnjom lonaca, jer su danas oni iz Kine jeftiniji. Stoga se muškarci iz ove romske zajednice sve više bave zemljanim radovima. Odlaze u druge zemlje kao nadničari, a kada se vrate, polako donose običaje drugih kultura u svoju zajednicu.

    Starije žene Kalaidzija sve se više zalažu za autonomiju. Žele “izaći” iz kuće, ali ih u tome spriječava loše obrazovanje i ekonomska nestabilnost.
    Do tada, pijaca nevjesta se nastavlja, ali u puno manjem obimu.

    IZVOR:HAYAT.BA

Facebook Comments