PODELITE SA PRIJATELJIMA

Dosadno ti je na nastavi? Uključi mozak.

Svaki tjedan za tebe pripremimo cool mozgalice zahvaljujući kojih održavamo tvoj mozak na životu! Probaj riješiti ovih pet i reci nam jel ti uspjelo ili nije.

MOZGALICA 1: 

Pozivajući Tanju na svoj rođendan, prijateljica joj je rekla: “-Lako ćeš pronaći moj stan. Kad uđeš u moju zgradu, ugledat ćeš hodnik, a u njemu troja jednaka vrata koja vode u stanove obitelji Horvat, Vukić i u moj stan. Moja vrata nisu krajnja lijevo, ali su lijevo do vrata Horvatovih. Navečer je Tanja došla u zgradu u kojoj živi njezina prijateljica. U hodniku se zaustavila ispred troja vrata i zamislila: -Koja vrata vode ka mojoj prijateljici? Koja obitelji Horvat, a koja obitelji Vukić? Pomozi joj.

MOZGALICA 2:

Biciklist je prvog dana prešao 1/2 puta, drugog dana 1/2 ostatka puta, a trećeg dana preostalih 40 kilometara. Koliki je put prešao za tri dana?

MOZGALICA 3: 

Robert i Ema ulaze u predgrađu u tramvaj koji vozi prema centru grada. Vozeći se prema centru susreću tramvaj istoga broja koji vozi prema predgrađu. Robertu i Emi treba sat vremena da stignu u centar grada. Ako znamo da svakih deset minuta iz centra grada kreće jedan tramvaj, odredite koliko su tramvaja susreli putem?

….

….

….

….

….

….

 

Nemmooooj škicati……

….

….

….

….

….

RJEŠENJE 1:

Vrata broj 1. vode u stan obitelji Horvat, broj 2 u stan njezine prijateljice, a br 3 u stan Vukićevih.

RJEŠENJE 2: 

Polovica prestalog puta je četvrtina cijelog puta, 80+40+40=160 kilometara.

RJEŠENJE 3: 

12 tramvaja. Da su Robert i Ema ostali na postaji, došlo bi šest tramvaja. Budući da su istom brzinom vozili ususret tramvajima, vrijeme između prolaska dvaju tramvaja prepolovilo se.

IZVOR:NOVI.BA

Facebook Comments