PODELITE SA PRIJATELJIMA

Ivan (29) iz Srbije zaljubio se u svog 12 godina starijeg partnera prije tri godine. Dosao je u Hrvatsku i poceli su zajednicku vezu. Imali su skladnu vezu, ali kao da je sve ostalo bilo protiv njih.

Njih nisu zanimale granice, ali su im itekako stvarale probleme. Ivan je bio turist u Hrvatskoj i kao takav mogao je boraviti 90 dana u sest mjeseci. Svaka tri mjeseca morao je odlaziti, kako bi se za tri mjeseca mogao vratiti. Ali znali su da ce Sabor donijeti Zakon o istospolnoj zajednici pa su odlucili cekati.

“Kada sam se ja registrirao postojali su formulari kao za brak. Sve je rijeseno u roku od dva tjedna i dobio sam dozvolu za privremeni boravak od pet godina te osobnu za stranca kao clan obitelji hrvatskog drzavljana, a automatski i radnu dozvolu. Prije toga je postojala bojazan da mozda necemo uspjeti ostati zajedno na daljinu, ali sve se na kraju super zavrsilo. Mi smo medu prvim parovima koji je sklopio zivotno partnerstvo u Hrvatskoj. Jedan Srbin je ozenio Hrvata”, Ivan ispricao je Ivan za Radio Sarajevo.

Obitelj ga odbacila
Kaze kako je na vjencanje dosao i hrvatski ministar uprave Arsen Bauk te jedna zena iz ministarstva pravosuda, ali ne i njegova obitelj koja nikada nije prihvatila njegovu sklonost istom spolu.

Kaze kako su i maticarke priskocile u pomoc i pred vijecnicom glumile mladu kako ne bi privlacili pozornost, obzirom da je i mnogo fotografa htjelo uhvatiti jedan od prvih istospolnih vjencanja.

Iako su prvi zahtjev za sklapanje istospolne zajednice predali dvojica gradana Republike Hrvatske, prema onome sto Ivan govori moguce kako su upravo oni prvi ovakav par koji je stupio pred maticara 5. rujna u Zagrebu.

Inače, venčanju su prisustvovali hrvatski ministar Uprave i jedna žena iz Ministarstva pravosuđa. Međutim, od članova Ivanove porodice nije bilo nikog. Oni nikad nisu prihvatili njegovu sklonost istom spolu i, kako Telegraf prenosi, tražili su od njega da krije svoju orjentaciju.

Bez obzira na otežane porodične okolnosti, Ivan je izjavio da je osećaj fenomenalan.

– Bio sam tokom godina skeptičan, jer je sve bilo na klimavim nogama. Tada se u Hrvatskoj desio referendum protiv gej praka i sve ono što je bilo i protiv ove Vlade. Momenat straha da možda nećemo uspeti na daljinu bio je prisutan. Mi smo prvi par koji je sklopio životno partnerstvo u Hrvatskoj – veselo priča Ivan, koji je hteo da promeni prezime, ali u Srbiji to ne bi priznali.

– U Srbiji sam zvanično i dalje samac, jer naše institucije ne priznaju životno partnerstvo – rekao je on i dodao da mu je drago što Slovenija, za razliku od većine evropskih zemalja, koje idu ka nacionalizmu i ekstremizmu, ide u suprotnom pravcu. Ivanu je žao što samo par stotina kilometara dalje neke zemlje i dalje zabranjuju svojim građanima jednaka prava.

IZVOR:NET.HR

Facebook Comments