PODELITE SA PRIJATELJIMA

Viktorija Jakovljević Vida iz sela Srednja reka sa Golije gde živi sa suprugom Draganom rođena je u Albaniji, a pre mnogo godina je rešila da svoju sreću potraži u srpskom selu.Ona je u Srbiju iz Albanije stigla pre 13 godina i jedna je od prvih snajki koje su došle u srpska sela.

“Kada sam došla ovde, prva tri meseca sam plakala svaki dan. Dođemo u tuđu kuću, ne znamo jezik, ne znamo ništa. Znam ja sve na albanskom, ali otkud znam da je ovo na srpskom čaša”, rekla je Vida za TV prva.Njen suprug Dragan priznaje da mu je u početku bilo veoma teško. “Bilo mi je mnogo teško, ali gledao sam da budem psihički što jači i da za nju budem pedagog, kako bih je izvukao iz tog stanja i ulio joj poverenje”, priča on.

“Sviđa mi se Srbija. Navikla sam i da se smejem, i da psujem, i sve to znam odlično. Naučila sam da spremam srpska jela, pravim pite, jabučare, baklave…”, kaže Vida.

Od kada je došla u ovo ivanjičko selo, imanje je živnulo. Vida i Dragan sve poslove rade zajedno. Vida voli da ide po pečurke. Kako kaže, ne plaši se životinja jer “nju ništa neće da pojede, poješće ove mršave”.Osim tih neprijatnosti, Razija i Slaviša svake noći naizmenično stražare u štali, jer je to jedini način da sačuvaju farmu krava od koje žive.

– Ovde sam se rodio, ovde volim da ostanem. Koliko mogu se borim, da obezbedim koliko-toliko za decu da nešto imaju – navodi Slaviša Jović.

Kako bi ekonomski ojačali i podržali porodicu Jović, predstavnici Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje iz Parteša prikupili su sredstva i obezbedili građevinski materijal za izgradnju prostorije za proizvodnju sira.

– Svrha naše organizacije je da ojačamo naše porodice, da im pružimo podršku i pomoć kako bi napravili posao i kako bi mogli da žive – kaže predstavnik te organizacije.

Jovići kažu da im je ova pomoć stigla u pravom trenutku. U planu im je da završe izgradnju nove kuće, a za to im je potrebno mnogo sredstava, do kojih se bore da dođu.

Veliki broj Albanki koje su se udale u sprska sela poslednjih 15 godina, upravo su ta sela spasile od propadanja, a mnoge škole od zatvaranja.

Agencije za posredovanje i sklapanje brakova između Srba i devojaka iz Albanije danas imaju “pune ruke posla”. Za pomoć im se obraćaju muškarci koji ne mogu da pronađu ženu u Srbiji, ali i Albanke koje žele da se udaju isključivo za – Srbe.

Srbi koji za buduće supruge žele baš Albanke, najčešće su sa juga Srbije, iz Novog Pazara, delova Bačke i Srema, ali nije retkost ni da budući mladoženja bude iz Beograda. Ove aranžmane mladoženje su spremne da plate čak do 3.000 evra.

Facebook Comments